Let's go!

BOOK A TOUR

05-09-2017, Babe you got this

Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus

Nathalie van Wingerden (34) en Joëlla Opraus (33) begonnen bijna vijf jaar geleden – hun inmiddels uit de hand gelopen hobby – How 2 Spend It. Een platform waarop je alles kunt vinden over geldzaken. Ze huren een werkplek bij Hashtag Workmode in Rotterdam en konden met hun road to success-verhaal en (financiële!) tips natuurlijk niet in Babe, you got this. ontbreken.

By Emilie

"Als je heel sterk je doelen en missie formuleert en je daar je focus op houdt, behaal je ze ook."

Joëlla Opraus

Hebben jullie wel eens op een punt in jullie carrière gestaan waarbij je dacht: ik weet écht even niet meer welke richting ik op moet?
Nathalie: “Ik eigenlijk niet. Het liep gewoon zoals het liep. Ik keek wel bewust naar waar ik heen wilde. Ik heb ooit Gender Studies gedaan, maar daar was eigenlijk niet echt werk in te vinden, dus ben ik eerst bij de gemeente gaan werken. Ik heb toen wel contact gehouden met het bedrijf waar ik eigenlijk wilde werken, zodat ik daar in beeld bleef. Uiteindelijk werd ik gevraagd om daar te komen werken en dat heb ik ook een tijdje gedaan. Even later kwam How 2 Spend It op mijn pad en koos ik daarvoor. Ik heb toen bewust een andere baan in Rotterdam aangenomen, die minder tijd en energie van me eiste, zodat ik daarnaast ruimte had voor How 2 Spend It.”
Joëlla: “Ik heb wel vaak dat punt. Maar dat komt omdat ik een hoofd vol ideeën heb. Soms weet ik gewoon even niet meer welke keuze ik daarin moet maken. Meestal zet ik uiteindelijk gewoon een stap en dan merk ik wel of het de juiste is. Dat heeft me eigenlijk altijd op het goede punt gebracht.”

Welk advies zouden jullie je twintigjarige zelf willen geven?
Nathalie: “Maak je niet druk.”
Joëlla: “Ja, inderdaad! Toen ik twintig was had ik echt geen idee wat ik wilde worden. Ik ben toen gewoon ergens gaan werken waarvan ik dacht dat ik er goed geld kon verdienen, want ik wilde graag op mezelf wonen. Die baan vond ik allesbehalve leuk. Nu doe ik precies wat ik leuk vind. Maar, ik heb geen spijt van die eerdere ervaringen. Op de één of andere manier heb ik gemerkt dat alles wel in de rij heeft gepast. Van alles wat je doet, leer je. Als ik toen had geweten: ‘no worries, enjoy the ride‘ had me dat een stuk rustiger gemaakt.”
Nathalie: “Ook belangrijk: durf je hart te volgen. In eerste instantie heb ik een MBO-opleiding tot sociaal juridisch medewerker gevolgd omdat ik dacht dat ik daar veel geld mee zou kunnen verdienen. Uiteindelijk vond ik het niets en ben ik aan een HBO Culturele Maatschappelijke Vorming begonnen. Ik weet nog dat mijn vader zijn twijfels had over de studie. ‘Daar ga je toch nooit rijk mee worden?’, ik hoor het hem nog zo zeggen. Maar ik vond de studie ontzettend leuk en heb me in die tijd ontzettend ontwikkeld, ook op persoonlijk vlak. Dat had ik nooit willen missen. Als ik alleen naar mijn ouders had geluisterd had ik het misschien niet gedaan. Ik zou dus altijd adviseren: volg je hart en doe wat goed voelt voor jou.”

En op financieel gebied?
Nathalie: “Stop met teveel lenen van de studiefinanciering, daar ga je later echt spijt van krijgen. Ik heb een flinke schuld bij DUO en daar baal ik soms wel van. In de tijd dat ik leende dacht ik: ‘ah joh, ik werk twee maanden en leg wat apart en dan is het afbetaald’. Maar zo werkt het dus niet.”

Dus je zegt: leen niet, alleen als het echt broodnodig is?
Nathalie: “Ja inderdaad. Maar aan de andere kant heb ik ook genoten van mijn geld. Ik heb in Barcelona een taalcursus gedaan, in Canada gestudeerd en gereisd. Het heeft me veel levenservaring opgeleverd en dat maakt mijn schuld voor mijn gevoel minder erg. Maar, ik had wel iets minder kleding kunnen kopen in die tijd.”

Dus in dat opzicht moet je ook niet te bang zijn om geld uit te geven?
Nathalie: “Nee het gaat echt om de balans. Je moet ook kunnen genieten.”
Joëlla: “Ik werkte toen ik jong was heel erg veel en spaarde goed. Ik kocht op mijn 21e zelfs al mijn eerste huis. Af en toe vraag ik mezelf wel eens af of ik spijt heb van het feit dat ik minder op stap ging dan mijn leeftijdsgenootjes, maar het antwoord is altijd ‘nee’. Ik ben een doelgericht meisje.”

How 2 Spend It is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht platform. Je vindt er blogs over geld gerelateerde onderwerpen, video’s en e-learning. Daarnaast lanceerden Joëlla en Nathalie twee apps, organiseren ze workshops en gaven ze onlangs hun eerste boek De Financiële Detox uit. Nathalie woont samen en Joella heeft samen met haar man een zoontje van bijna vier. Ben je benieuwd naar de rest van hun verhaal? Bijvoorbeeld hoe zij omgaan met alle ideaalbeelden op social media? Hoe zij al hun ambities en privéleven combineren? En wat de rest van hun tips op financieel gebied zijn? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you