Let's go!

Book a tour

08-09-2017, Babe you got this

Suzanne Berings

Voor Babe, you got this. interviewden we onder andere Suzanne Berings (34), die als Manager Operations Support bij Booking.com de leiding heeft over meer dan zestig werknemers. Haar team verzorgt alle operationele ondersteuning voor zowel het hoofdkantoor als voor alle lokale kantoren wereldwijd. Een deel van haar teams is verspreid over Amerika en Azië.

By Roos

Image credit: Kee & Kee

Wat is naar jouw idee het allerbelangrijkste bij het managen van een team?
“In mijn optiek is er een verschil tussen managers en leiders. Managers zijn mensen waar je naar moet luisteren omdat ze je vertellen wat je moet doen. Een leider is iemand die je wilt volgen omdat hij of zij jou inspireert en je het interessant vindt en nieuwsgierig bent naar welk pad hij of zij gaat bewandelen. Ik zal altijd voor dat tweede kiezen.”

Hoe zorg je ervoor dat je dat bent?
“Ik denk dat het uit heel veel facetten bestaat, maar het overkoepelende woord dat ik hiervoor kan gebruiken is ‘vertrouwen’. De mensen waarmee je iedere dag samenwerkt moeten blind op jou kunnen vertrouwen en jij op hen. Dus zeg wat je doet en doe wat je zegt.”

En wat als er een keer iets niet lukt? Het is natuurlijk niet altijd haalbaar om alles te doen wat je zegt of andersom.
“Geen beloftes maken die je niet kunt waarmaken. En ook niets aannemen voor de waarheid. Als leidinggevende heb je toegang tot veel meer informatie dan de mensen die aan jou rapporteren. Wat je jezelf continu moet afvragen is: welke informatie kan ik wel en niet delen? Hoe zorg ik ervoor dat ik zo transparant mogelijk ben met de middelen die mij worden aangereikt? Je kunt niet altijd alles delen omdat iets bijvoorbeeld niet direct effect heeft op iemands werk, maar het diegene wel onnodig stress kan bezorgen.”

 

"De mensen waarmee je iedere dag samenwerkt moeten blind op jou kunnen vertrouwen en jij op hen. Dus zeg wat je doet en doe wat je zegt."

Hoe zorg je ervoor dat jij je mensen meekrijgt om hard te werken? En de resultaten die jij voor ogen hebt worden behaald?
Lead by example is in mijn optiek heel belangrijk. Als je wilt dat je mensen hard werken, moet je zelf ook laten zien dat je hard werkt. Dat betekent dat je ook af en toe mee moet draaien met operationele zaken als dat nodig is. Als jij verwacht dat mensen wat langer blijven omdat er iets af moet, dan moet je dat zelf ook laten zien. Het goede voorbeeld geven is zo belangrijk.”

Ben jij kritisch op jezelf?
“Absoluut en dat maakt me weleens onzeker. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik zoveel mensen aanstuur. Hoe meer mensen je aanstuurt, hoe meer mensen er iets over je te zeggen hebben. Als je hoger in de boom komt dan komt dat ook steeds vaker bij je terug. En niet altijd op een leuke manier.”

Heb jij veel cursussen of coachingstrajecten gedaan om beter te worden in wat je doet?
“Jazeker, we krijgen op dat gebied binnen Booking.com heel veel support. Ook toen ik geen leidinggevende rol had heb ik veel trainingen gevolgd op het gebied van communicatie, coaching, commercie en presentatie, voorafgaand aan het leidinggeven. Daarnaast heb hele goede managers gehad die me daarin ook heel veel geleerd hebben.”

Wist je altijd al wat je wilde gaan doen?
“Nee, ik ben lang zoekende geweest. Ik heb de Hoge Hotelschool gedaan en wist dat ik iets wilde doen met een hospitality-gericht product, het liefst online. In welke richting dat moest zijn, dat wist ik nog niet. Daar heb ik veel mee uitgeprobeerd. Tijdens mijn studie heb ik twee traineeships gedaan bij hotels in het buitenland. Toen ik afstudeerde heb ik er bewust voor gekozen om niet in de hospitality verder te gaan, maar om met een technisch product te gaan werken, wel gerelateerd aan de hospitality. Dat werd Swisscom, een bedrijf dat een internetdienst levert aan de hotellerie.”

Daarna werkte je als implementation manager bij Micros Fidelio, een bedrijf dat software voor de hospitality-industrie levert, leidde je de implementatie van een nieuw softwaresysteem bij ProRail en werd je senior accountmanager bij de start-up ‘Flogs.com’, een agenda-synchronisatieplatform. Hoe kwam je uiteindelijk bij Booking.com terecht?
“Voordat ik bij Booking.com aan de slag ging werkte ik bij de RAI. Daar was ik als Business Development Manager verantwoordelijk voor de commerciële verhuur van de locatie. In 2012 organiseerde ik de ‘Booking Annual Meeting’. Dat organiseert Booking.com ieder jaar. We vliegen dan alle werknemers van over de hele wereld naar Amsterdam voor twee dagen congres en feest. De eerste editie daarvan heb ik dus georganiseerd toen ik bij de RAI werkte. Ik kwam in die tijd veel bij Booking.com over de vloer en ik merkte dat dit een bedrijf was waar ik me echt thuis voel. Toen ben ik heel snel overgestapt en zelfs een stap in salaris en functieniveau naar beneden gedaan, zo graag wilde ik bij Booking.com werken. Dat had voor het grootste gedeelte te maken met de bedrijfscultuur. Ik heb voor veel bedrijven gewerkt, van multinationals tot start-ups, maar ik had nog nooit ergens gewerkt waar ik zo gewaardeerd werd om wat ik deed en om wie ik was. Waar ik alle vrijheid kreeg om mijn eigen beslissingen te nemen. Dat was bij Booking.com wel zo.”

Inmiddels werk je al bijna vier jaar voor Booking.com en ben je sinds juli 2016 als Manager Operations Support verantwoordelijk voor alle operationele teams op het hoofdkantoor van Booking.com, die weer onderdeel zijn van een van de grootste afdeling binnen het bedrijf; Partner Services. Wat doe je precies?
“Mijn afdeling onderhoudt en ontwikkelt al het contact met de accommodaties die zijn aangesloten bij Booking.com. Mijn werknemers verzorgen alle operationele ondersteuning voor zowel het hoofdkantoor als voor alle lokalen kantoren wereldwijd. Vandaar ook dat een deel van mijn teams verspreid is over Amerika en Azië. We moeten ook binnen die tijdzones support kunnen leveren.”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
“Ooit begin ik voor mezelf als coach en trainer in de zakenwereld. Voordat ik die stap zet wil ik op zakelijk vlak, en dan vooral op het gebied van leiderschap, nog meer ervaring opdoen.”

Meer van Suzanne lezen? Bijvoorbeeld wat volgens haar de voordelen zijn van het werken voor een groot bedrijf? Hoe zij haar doelen stelt en bereikt? Hoe ze moeilijke beslissingen neemt? Hoe ze omgaat met tegenslagen? Waarom ze een half jaar lang een professionele sabbatical nam? En wat haar tips zijn als het om netwerken gaat? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you