Drie ondernemerstips van Emilie Sobels

Wat zijn de valkuilen waar je op moet letten? “Het is misschien een cliché, maar dat is niet voor niets zo: luisteren naar je gevoel is zó enorm belangrijk. Ik heb gemerkt dat ik moest luisteren naar de dingen waar ik buikpijn van kreeg, of waar ik me niet goed bij voelde.”

 
Emilie Sobels Founder Hashtag Workmode Co-working Space The Self-Made Summit Business Event Ambitieuze Vrouwen.png
 

“Als ik op basis van mijn gevoel een samenwerking toch maar niet aanging of een bepaalde stap toch maar niet nam, dan bleken dat in een later stadium altijd de juiste keuzes te zijn geweest. Daarnaast heb ik heel snel geleerd werk uit te besteden en mensen om me heen te verzamelen die mij konden helpen te groeien als ondernemer. Als freelancer kun je dat doen door je bij een community als Hashtag Workmode aan te sluiten, als je een bedrijf hebt, is het een kwestie van de juiste mensen aannemen. Mensen die je vertrouwt. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat ik een goede manager was, maar dat ben ik helemaal nog niet. Omdat ik zo ongeduldig ben en hele hoge verwachtingen van mezelf heb, verwacht ik dat ook van een ander. Maar je kunt niet verwachten dat iemand anders net zo hard zal werken als dat jij doet voor je eigen bedrijf. Dus ik heb sinds kort een co-founder en zij is absoluut wél een manager. Zij kan supergoed motiveren en je ziet ook gelijk een enorme verandering in het team. Zo vullen we elkaar heel mooi aan: zij is iets meer risicomijdend, ik iets meer risicozoekend. Ik neem heel snel beslissingen, zij remt mij weer een beetje af, en dat werkt heel goed.”

“Een andere les die ik geleerd heb, is dat je alleen maar geld kan verdienen als je geld uitgeeft. Ik begon met mijn eigen spaargeld en dan is het superspannend om investeringen te doen, omdat je niet weet of je het wel terug gaat verdienen. Nu ben ik daar veel makkelijker in. Ik heb natuurlijk altijd wel de verwachting dat iets waarmee ik begin zal gaan werken, maar ik ben daar veel zekerder in geworden. Je moet echt groter denken om groter te worden. Zo worden meisjes met dromen vrouwen met visie.”

Dit artikel is in samenwerking met Epson.

 
Emilie Sobels