Rachida en Najima Kharbouch

Van een anonieme Facebookpagina naar een website met een bereik van gemiddeld 40.000 bezoekers per maand, een eigen boek en verschillende hardloopgroepen in omgeving Helmond. Zussen Rachida en Najima Kharbouch zijn hard op weg een klein imperium op te bouwen. Met hun platform Healthy Sisters willen ze een gezonde levensstijl voor iedereen stimuleren en daar is een sixpack zeker geen must voor.

 
Beeld Katja Poelwijk

Beeld Katja Poelwijk

Het begon allemaal voor Rachida en Najima toen ze een aantal jaar geleden de knop omzetten en besloten een gezonder leven te gaan leiden. Samen vielen ze door gezonder te eten en door te starten met hardlopen meer dan 50 kilo af. Dat viel op. Hoe ze dat deden wilden steeds meer mensen weten en dus kwam er in 2014 een anonieme Facebookpagina, het begin van Healthy Sisters.

“We willen mensen laten zien dat het niet allemaal is zoals het wordt geschetst op social media.”

Rachida: “In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl waren wij op zoek naar herkenning, maar wij zagen alleen maar sixpacks, gespierde armen en benen en mensen die voornamelijk op groenten leefden. Dat was helemaal niet wat wij wilden. Wij wilden juist een goede balans creëren, want als wij alleen maar op groenten leven en twee uur per dag naar de sportschool gaan, dan maakt ons dat niet gelukkig. Af en toe chocolade eten moet kunnen. We wilden daar voor ons een menselijke balans in maken en aan anderen laten zien dat dit ook kan en dat het niet allemaal is zoals het wordt geschetst op social media.

Toen we startten met de Facebookpagina was dit op een hele laagdrempelige manier. We deelden vrij amateuristisch onze ervaringen, tips en adviezen. Vaak met slechte foto’s. Maar dat maakte helemaal niet uit. Het trok mensen aan en het bleek juist onze kracht te zijn.

 

De nadruk lag niet op ons als persoon. We lieten heel bewust geen foto’s van onszelf zien, maar bijvoorbeeld van eten. Want dát was belangrijk, niet wij. Natuurlijk begonnen mensen na een tijdje toch wel nieuwsgierig te worden wie er nou precies achter die Facebookpagina zaten.

Toen we werden uitgenodigd via Instagram voor een opening, hebben we heel erg getwijfeld. Willen we wel naar buiten toe treden? Uiteindelijk zijn we toch gegaan. Naar aanleiding daarvan zijn we gevraagd een lezing te geven over ons verhaal: onze strijd tegen de kilo’s, Facebook, waar we tegen aan liepen. Bij die lezing zaten ook een aantal journalisten, waaronder een journalist van Metro. Na de lezing wilde ze ons heel graag interviewen. We werden voor het interview ook gefotografeerd en toen wist iedereen in één klap wie die twee zussen achter de anonieme Facebookpagina waren. Daarna is het hard gegaan.”

Rachida: “Toen de Facebookpagina erg groeide, zijn we gestart met de website. We dachten: hier moeten we iets mee doen. Misschien moeten we onszelf wat meer uitdagen en dit wat serieuzer aanpakken.”

Najima: “We zijn er dus langzaam in gegroeid. We zijn ermee begonnen als hobby. We werkten aan Healthy Sisters naast onze banen, in de avonduren en in de weekenden. Langzaamaan werd het steeds groter en toen we er goed van konden leven zijn we met onze banen gestopt. We realiseerden ons op dat moment wel dat het ook de andere kant op kan gaan, dat het ook fout kan gaan. Maar als je het risico niet neemt, dan weet je het nooit. We hebben er goed over nagedacht, het besproken met onze omgeving en toen hebben we besloten er helemaal voor te gaan. Wij zijn van mening dat als je ergens niet helemaal voor gaat, je ook niet alles krijgt. Dus het is of er helemaal voor gaan en daar alles voor terugkrijgen of er een klein beetje voor gaan en er een klein beetje voor terugkrijgen. Wij zijn er helemaal voor gegaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Rachida: “De vrijheid en de keuze in opdrachten die je hebt als ondernemer vinden wij heel fijn. Het is wel zo dat je in loondienst soms minder stress hebt dan met een eigen bedrijf, want het is ook echt wel stressen. Met een eigen bedrijf ben je dag en nacht bezig. Dat is dan weer de andere kant. Maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Dat je bij wijze van spreken ook gewoon een dag thuis kan werken in je pyjama, heerlijk.

In het begin hebben we veel dingen moeten laten, maar inmiddels kunnen we dat beter plannen en ook tijd inplannen om even een dag niets met Healthy Sisters te doen en tijd door te brengen met onze kinderen. Tijd voor jezelf reserveren is belangrijk. In het begin is alles nieuw en je vindt het natuurlijk leuk, dus je wil ook alles doen. Je wil geen kansen laten liggen. Maar nu we een tijdje bezig zijn weten we ook wel dat een mail best even kan wachten en dat een partij dan heus niet zomaar iemand anders gaat vragen, omdat wij niet meteen reageren.

Wij zijn echt gevoelsmensen en doen alles op gevoel. Sommige mensen verklaren ons soms voor gek, maar voor ons heeft het altijd goed uitgepakt. Als wij er geen goed gevoel bij hebben, ondanks dat we er veel geld mee kunnen verdienen, dan doen we het echt niet. Vertrouw altijd op je onderbuikgevoel, dat laat je nooit in de steek. Kies iets wat jij leuk vindt om te doen en niet wat anderen leuk vinden om te doen. Ga achter je eigen dromen aan.”

 


“Juist door de focus te leggen op al het goede, dat wat je al hebt en hebt bereikt, krijg je nog meer.”

 
 

Rachida: “Aan de buitenkant lijkt het allemaal heel makkelijk en goed te gaan, maar het is hard werken en wij hebben ook onze tegenslagen. Alleen willen wij daar niet de nadruk opleggen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg samenwerkingen geweest die we heel erg leuk hadden gevonden en die uiteindelijk niet door zijn gegaan. Maar we geloven heel erg in het lot: dat dingen die goed zijn voorbestemd zijn en ook op je pad komen. En wat niet op je pad komt is niet voorbestemd. We zijn heel erg van positiviteit en niet te lang blijven hangen in negativiteit. Dan ga je het alleen maar nog meer op jezelf afroepen. Juist door die focus te leggen op al het goede, dat wat je al wel hebt en hebt bereikt, krijg je nog meer.”

Najima: “En daarin hebben we elkaar dan ook. Als iets niet gelukt is, dan kan de een tegen de ander zeggen: dit is niet gelukt, maar nu gaan we weer verder en het volgende lukt gewoon wel. Wij stimuleren elkaar.”

“Ga niet mee met de massa, maar vertel iets wat jou interesseert.”

Rachida: “Het is belangrijk dat je altijd achter je boodschap staat. Dat het iets is waar je zelf ook voor gaat, dat het ook je eigen boodschap is. Wat wij delen is altijd persoonlijk. Toen Najima bijvoorbeeld vegetariër werd, heeft ze in een artikel gedeeld hoe dat voor haar heeft uitgepakt en wat er voor haar goed en minder goed ging. Dat is haar eigen verhaal. Als je blogt over je passie, raak je nooit uitgeblogd.”

Najima: “Ga niet mee met de massa, maar vertel iets wat jou interesseert. Ik denk dat het goed is om dichtbij jezelf te staan en dingen te vertellen waar je ook zelf achterstaat. Niet zomaar dingen te roepen omdat het op dat moment een hype is. Bloggen over iets wat een hype is levert misschien meer bezoekers op, maar daar worden wij niet warm of koud van.”

 
 
Beeld: NRC

Beeld: NRC

 

Rachida: “Wij zijn moslima’s. Dat weet iedereen wel als ze ons zien, want wij dragen hoofddoeken. Maar een gezonde levensstijl is er voor iedereen. Dat is ook de reden geweest dat we in het begin anoniem bleven, want wij willen graag de boodschap van die gezonde levensstijl uitdragen en niet die van het geloof. We proberen het geloof wel mee te nemen, maar dan op een andere manier die iedereen kan aanspreken. We hebben bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar een Ramadan special gehad, waarbij we niet moslims uitnodigden in onze keuken om met ons te komen koken en met ons te kletsen over de Ramadan. Daar krijgen we heel veel leuke berichten op, ook van mensen die daardoor anders tegen de Ramadan aan zijn gaan kijken. Dat is leuk, maar uiteindelijk is het geloof een keuze die iedereen gewoon lekker zelf moet maken. Wij zijn er voor iedereen. Onze achterban is ook heel erg gemêleerd. Van moslim tot niet moslim, zwart, wit, noem het maar op. We willen absoluut niet dat mensen denken: oh, daar heb je die zussen weer met hun hoofddoek.”

“Als je meer succes wil en als bedrijf wil groeien, dan moet je doelen stellen.”

Najima: “Toen we begonnen met Healthy Sisters hadden we helemaal geen commerciële of zakelijke doelen. We wilden gewoon een inspiratie zijn voor een gezonde levensstijl. Dat we weinig druk op onszelf en doelen hebben gelegd, was in het begin onze kracht. Maar als je meer succes wil en als bedrijf wil groeien, dan moet je doelen stellen. En dat zijn we ook gaan doen. We wilden bijvoorbeeld een boek uitbrengen. Dat doel werd uiteindelijk al veel sneller dan gedacht behaald toen we een mail kregen van een uitgever.”

Rachida: “Inmiddels hebben we ons eigen boek gelanceerd. We werken wel naar doelen toe – bijvoorbeeld nog een boek met alleen maar recepten, wellicht ook meer op televisie, eigen masterclasses – maar we vertrouwen op ons gevoel en het is dus ook wel go with the flow.

Wij willen in de toekomst Healthy Sisters naar een next level brengen en ervoor zorgen dat niemand meer om Healthy Sisters heen kan. Dat iedereen weet wie de Healthy Sisters zijn. We willen onze boodschap verspreiden dat gezond leven belangrijk is en niet gerelateerd is aan een sixpack. Een healthy mind is ook heel belangrijk. Deze gezonde levensstijl heeft mij zoveel meer zelfvertrouwen gegeven. Iedere stap die ik met hardlopen heb gemaakt, heeft mijn zelfvertrouwen vergroot. Dat is een gevoel dat wij iedereen gunnen!”

Door: Marloes Bergeghe

Emilie Sobels