Let's go!

Book a tour

21-01-2017, Babe you got this

Nina Pierson

Tijdens het schrijven haar scriptie voor de duale master Journalistiek begon Nina Pierson (31) creatief bureau PUP. Inmiddels is ze mede-eigenaar van de saladebarketen ‘SLA’ en ‘Your daily guide to personal growth’; online magazine BEDROCK. Samen met haar man en dochter Ella woont ze in Amsterdam en met haar ondernemende en gezonde levensstijl voorziet ze haar meer dan 17.500 volgers dagelijks van inspiratie. Haar verhaal en adviezen mochten uiteraard niet in Babe, you got this. ontbreken.

By Fleur

Image credit: Linda Stulic

Je hebt Communicatiewetenschappen gestudeerd, hoe kwam je op die keuze?
“Ik schreef altijd al veel. Het begon met in dagboeken schrijven, later voerde ik toneelstukjes op en deed ik voordrachten. Zowel iets creëren en maken voor een publiek als presenteren kwamen altijd terug. De keuze voor Communicatiewetenschappen lag dus redelijk voor de hand. Tijdens mijn studie werd ik bij toeval gevraagd om bij Nine to Five, een website voor ‘werkende mensen’, een presentatieklus te doen. En via Models at Work, waar ik voor werkte, kreeg ik ook verschillende klussen aangeboden. Het presenteren vond ik toen zo leuk dat ik me inschreef voor de audities van TMF. Er veranderde iets bij TMF waardoor ze geen VJ’s meer zochten, maar wel voor MTV en daar werd ik voor gevraagd! Ik was toen een jaar of twintig.”

Je was dus goed op weg binnen je carrière al presentatrice. Toch begon je nog aan een master Journalistiek. Waarom?
“Ik merkte al snel dat ik het presenteren heel leuk vond, maar dat ik meer wilde doen dan alleen de aanwijzingen van de regisseur volgen. De master Journalistiek bood mij een goede kans om meer diepgang op te zoeken en achter de schermen sterker te worden. Lauren Verster was op dat moment mijn grote voorbeeld. Ze had een heel gaaf documentaireprogramma bedacht waarbij ze met verschillende type fotografen de wereld rondreisde. Denk aan een oorlogsfotograaf, natuurfotograaf en een modefotograaf. Zoiets had ik ook voor ogen, ik heb altijd al een grote liefde voor documentairemaken gehad omdat ik zie hoeveel positieve impact film kan hebben op de wereld. Ik ben mezelf toen gaan volstoppen met informatie en heb zoveel mogelijk stages gelopen, onder andere bij IDTV Docs, een documentaire-productiehuis en bij de zender ‘Het gesprek’, waar tijd werd gemaakt voor lange interviews.”

 

"Luister bij het maken van een keuze naar je eigen hart en gevoel. Zeker bij vrouwen is de natuurlijke intuïtie een groot goed. Laten we dat bij elkaar aanwakkeren en er vooral op vertrouwen."

Uiteindelijk werd je geen documentairemaker, maar zette je PUP op. Hoe ging dat?
“Toen ik aan mijn scriptie begon kwam ineens het idee van PUP voorbij in mijn hoofd. Ik miste zelf diepgang tijdens het uitgaan. Op cultureel vlak. Je kon wel naar een museum of een voorstelling, maar uitgaan zelf was nooit veel meer dan een drankje doen. Samen met een vriendinnetje van mij, Annemarie Gerrevink, heb ik vervolgens een avond georganiseerd in de Stadsschouwburg waarbij kunstenaars hun werk konden laten zien, maar er naar afloop ook flink werd gefeest. Het was heel vrijblijvend maar sloeg direct aan en vanuit die energie kregen we steeds meer ideeën. Onze eerste officiële opdracht kwam via het Amsterdam Museum om net zoiets te organiseren tijdens Museumnacht. Het was zo’n groot succes dat we er eigenlijk niet meer mee konden stoppen, dus zijn we volledig voor PUP gegaan.”

In ons boek vertel je dat je, zoals jij ook hebt gedaan, soms kansen moet pakken die op je pad komen, ook al wijkt dat af van het doel dat je voor ogen hebt. Bij wanneer je dat wel of niet doet komt voor veel vrouwen een hoop ‘keuzestress’ kijken. Hoe ga jij daarmee om?
“Dat herken ik wel. Op persoonlijk vlak had ik, inmiddels negen jaar geleden, zo vaak keuzestress als het om eten ging. Dat heb ik grotendeels verlicht door vegetariër te worden. Daarmee merkte ik dat hoe minder keuzes ik heb, hoe minder keuzestress ik ervaar. Wat mij goed helpt is het op een rijtje zetten van waarom ik voor het één zou kiezen en waarom voor het ander. Houd voor ogen dat een keuze maken altijd betekent dat je iets anders moet laten. Volgens mij is het belangrijk om je niet te focussen op wat je laat maar op de keuze die je hebt gemaakt en hetgeen wat je dus wel hebt. En het allerbelangrijkste: luister bij het maken van een keuze naar je eigen hart en gevoel. Zeker bij vrouwen is de natuurlijke intuïtie een groot goed. Laten we dat bij elkaar aanwakkeren en er vooral op vertrouwen.”

Wat of wie inspireert jou?
“Ik vind dat altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden. Mijn inspiratie haal ik vooral uit goede documentaires en boeken. Livia Firth, de vrouw van Colin Firth, vind ik intrigerend. Met haar bedrijf adviseert zij andere bedrijven om te verduurzamen. Ze onderneemt, doet iets goeds voor de wereld en heeft een enorme uitstraling. Het inspireerde mij om mijn dochter Ella de tweede naam ‘Livia’ te geven. Verder volg ik topondernemers als Ricardo Semler of Richard Branson, wie zowel maatschappelijke als duurzame idealen hoog in het vaandel hebben staan. Ik lees hun boeken en bekijk hun TED-talks. Mijn algemene tip voor vrouwen die die willen ondernemen is: lees veel. De krant, artikelen via Blendle. Ik wissel daarom fictie vaak af met non-fictie.”

Hoe houd je het drukke en soms stressvolle ondernemers bestaan vol?
“Ik doe veel aan yoga en mediteren. Waarschijnlijk had ik allang een burnout gehad als ik dat niet zou doen. Voordat mijn dochter geboren werd deed ik vier keer per week aan yoga. Nu is dat minder, maar ik probeer het nog steeds minimaal één of twee keer per week te doen. Mediteren doe ik altijd wel even vijf minuten per dag. Gezond eten is naar mijn idee ook ontzettend belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk puur te eten. Veel groenten bijvoorbeeld. Ik eet ook gewoon pasta, rijst en brood, maar dan altijd volkoren of spelt. Verder drink ik zoveel mogelijk vers geperste sapjes en smoothies. Natuurlijk snoep ik wel eens een ijsje van het IJscuypje of een zelfgebakken taart van mijn oma, maar ongezonde dingen zijn voor mij eerder uitzondering dan regel. Alcohol drink ik met mate.”

Welke soort meditatie doe je?
“Ik heb vier keer een yoga- en meditatieretraite gedaan. Daar leer je allerlei verschillende technieken om te mediteren, terwijl je op de grond of op een stoel zit. Meditatie is in weze niets anders dan je even heel erg bewust te worden van jezelf en de continue stroom van gedachten die je hebt. Deze kan je vervolgens tot rust brengen door erop te focussen en in te beelden dat je je gedachten kunt losknippen. Antar Mouna is ook een mooie meditatie. Hierbij ga je bewust al je zintuigen af. Ik begin met kijken. Wat ik zie ik? Daarna doe ik mijn ogen dicht. Wat hoor ik? De geluiden buiten, binnen, mijn ademhaling, de TV op de achtergrond. Vervolgens ga ik na wat ik proef en daarna ga ik opzoek naar mijn ademhaling. Die probeer ik te volgen. Vaak dwalen mijn gedachten af maar het is juist de kunst om weer terug bij die ademhaling te komen. Je kan ook een volledige meditatie op ademhaling doen. We hebben bij Bedrock meer dan 40 gratis online te beluisteren Nederlandstalige meditaties. Uiteindelijk is het natuurlijk de kunst om mediterend door het leven te gaan. Dat is wat mij betreft de sleutel tot een gelukkig leven. Of zoals de Boeddhisten het mooi verwoorden: een leven vrij van lijden.”

Inmiddels heb je jouw aandelen in PUP volledig overgedragen aan je compagnon Annemarie. In 2013 zette je samen met je man Jop de saladebarketen SLA op en vorig jaar lanceerde je in samenwerking met uitgever Wayne Parker Kent het onlinemagazine BEDROCK. Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Met alles wat ik doe wil ik bijdragen aan het brede ideaal om zoveel mogelijk mensen te inspireren goed om te gaan met zichzelf en de wereld waarin we leven. Op dit moment werk ik onder andere samen met Josephine Kay (adjunct- hoofdredacteur BEDROCK) aan Het BEDROCK Boek: je coach op weg naar een gezonder, bewuster en duurzamer leven. Het is mijn droom om met BEDROCK toe te werken naar een ecosysteem aan mogelijkheden dat je helpt op je weg naar een bewuster leven. Denk aan een e-cursus, mooie producten of misschien zelfs retreats. Uiteraard wil ik bij SLA betrokken blijven en ik sluit niet uit dat er op een gegeven moment meer mooie projecten uit m’n koker komen rollen. Maar naast dat alles wil ik genoeg tijd hebben voor mijn dochter, mijn man en mezelf. Uiteindelijk is dat namelijk toch waar het leven om draait: de liefde.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal van Nina? Bijvoorbeeld hoe ze de juiste mensen om zich heen verzamelt? Wat volgens haar belangrijk is bij jezelf presenteren? Hoe ze ervoor zorgt dat ze koers houdt? Hoe ze omgaat met het maken van fouten? Of kritiek? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you