Let's go!

Book a tour

11-09-2017, Babe you got this

Anne van Laarhoven

Als hardwerkende ondernemer en expert op het gebied van (personal) branding mocht Anne van Laarhoven (29) niet in ons boek ontbreken. Vijf jaar geleden schreef ze haar bedrijf Annecdote in bij de Kamer van Koophandel. Nu helpt ze merken onder andere met copywriting en branding en geeft ze persoonlijk advies op het gebied van online visibility. De van oorsprong Brabantse huurt een werkplek op de Hashtag Workmode-locatie aan de Brouwersgracht en woont in Amsterdam.

By Emilie

Image credit: Kee & Kee

Wist je altijd al welke kant je op wilde?
“Nee, vroeger wilde ik van alles en nog wat worden. Van dierenarts tot advocaat, het ging alle kanten op. Achteraf gezien was ik al op jonge leeftijd bezig met taal. Ik keek bijvoorbeeld mee met het taalhuiswerk van mijn oudere broer. En ik mocht als één van de eersten uit mijn klas de ‘moeilijke’ boekjes lezen. Ik kan me nog herinneren dat ik begrijpend lezen heel erg leuk vond. Of het schrijven van een betoog. Maar, omdat het zo’n natuurlijke interesse voor me was, zag ik het niet als een ‘talent’ of iets waar ik verder mee wilde. Dat kwam pas later toen ik tijdens mijn studie Communicatie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven vakken als creatief schrijven kreeg. Die les kreeg ik trouwens van Wil Michels, de vader van Yara Michels (bekend van Chapter Friday). Een enorm inspirerende persoonlijkheid; hij verdient echt een award voor meest bevlogen docent ever!”

En nu heb je een eigen tekst en communicatiebureau!?
“Omdat ik graag naar Amsterdam wilde verhuizen ben ik na een jaar Communicatie te hebben gestudeerd verder gegaan met de studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Via mijn afstudeerstage kwam ik in contact met mijn eerste opdrachtgever. Ondernemen sprak me altijd al erg aan, dus dat was een perfect moment om mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Die eerste klus was het startpunt en vanuit daar heb ik mijn bedrijf Annecdote zelf verder uitgebouwd. Omdat ik ook nog mijn scriptie aan het schrijven was, kon ik me niet direct fulltime op mijn eigen bedrijf focussen. Pas na mijn afstuderen ben ik er vol voor gegaan en binnen twee maanden had ik genoeg opdrachtgevers om van rond te komen.”

Hoe ben je bij de combinatie copywriting en branding gekomen?
“Die studies die ik heb gevolgd zijn erg breed georiënteerd. Ik zag wel dat ik dit kon gebruiken als kracht, maar tegelijkertijd voelde het soms ook stuurloos en wist ik niet precies wat ik ermee zou kunnen bereiken. Die twijfels vond ik vervelend. Waar was ik nou goed in? Wat moest ik gaan doen? Waar ging het heen? Uiteindelijk zijn de puzzelstukjes toch wel snel en makkelijk in elkaar gevallen. Toen ik ging werken merkte ik hoeveel kennis ik had en hoe ik die kon toepassen. In eerste instantie profileerde ik mezelf als tekstschrijver, maar al snel kwam ik erachter dat ik veel meer te bieden had dan dat. Ik ben iemand die in concepten denkt en ik heb vaak ideeën om iets beter, mooier of leuker te maken. Daarom heb ik na een tijdje besloten om mijn diensten uit te breiden. Met Annecdote verbind ik nu mode- en lifestylemerken met hun doelgroep. Dat doe ik de ene keer door middel van content of een creatief concept en een andere keer juist door advies te geven. Zo kan het zijn dat ik de ene dag een modeontwerper aan het interviewen ben voor Fashion Week Amsterdam, terwijl ik op een andere dag een merkstrategie aan het schrijven ben voor een nieuw Russisch make-up merk.”

De twijfels die je noemt over welke kant je op moet zijn erg herkenbaar. Hoe houd je het vertrouwen dat je jouw ‘pad’ wel gaat vinden?
“Moeilijke vraag. Ik zou zeggen: doe wat je leuk vindt en ga op je gevoel af. Blijf toetsen of datgeen wat je doet, je ook echt enthousiast maakt en heb vertrouwen in dat proces en dat het uiteindelijk goedkomt. Daarmee bedoel ik niet dat je moet denken dat succes je komt aanwaaien, je moet er hard voor werken. Het gaat erom dat als je je intuïtie volgt, en blijft doen waar je gelukkig van wordt, de puzzelstukjes wel in elkaar gaan vallen.  En, ik kan dit wel blijven herhalen: ik geloof heel erg in persoonlijk contact en je enthousiasme overbrengen op anderen. Vertel wat je aan het doen bent, daarmee open je deuren. Laat je inspireren door waar anderen mee bezig zijn, durf te leren en durf fouten te maken. Gedurende ‘gewoon doen’ ontdek je vanzelf  waar je goed in bent. Zo heb ik het namelijk ook gedaan.”

Vraag jij vaak om hulp?
“Ja, regelmatig. Zowel aan ondernemende vrienden als collega-ondernemers bij Hashtag Workmode. Ik denk dat je samen altijd meer kunt bereiken en dat iedereen bereid is om je te helpen als je echt open staat voor hulp. Zelf vind ik het ook heel erg fijn om een ander te kunnen helpen. Ik merk dat veel mensen bang zijn om hulp te vragen, maar kwetsbaarheid is juist de sleutel naar succes. Niet alleen op werkgebied, ook privé. Als jij je openstelt, gaan anderen dat ook doen. En daarnaast wordt het leven er een stuk leuker van wanneer je niet alleen voor je eigen hachje gaat, maar ook deelt met anderen.”

Inmiddels ben je bijna vijf jaar aan het ondernemen, waar sta je over nog weer vijf jaar?
“Ik probeer niet te ver vooruit te kijken, het leven loopt namelijk niet altijd zoals je verwacht. Ik droom wel, maar ik probeer niet vast te klampen aan een vijfjarenplan. Dat betekent niet dat ik geen doelen heb. Zo ben ik momenteel aan het experimenteren met het uitbreiden van mijn bedrijf. Maar wat ik over vijf jaar doe? Geen idee. Ik hoop vooral dat ik er heel veel plezier in heb.”

Meer van Anne lezen? Wat haar tips zijn op het gebied van jezelf online of face to face presenteren? Hoe zij omgaat met haar onzekerheden? Hoe ze de drukke ondernemersagenda volhoudt of hoe ze te werk gaat bij onderhandelingen? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you