Let's go!

Book a tour

28-08-2018, blog

Charlotte van der Straten

Van Helmond naar Amsterdam en van een studie Biologie naar Communicatie; Charlotte van der Straten legde een leuke maar rumoerige weg af om te komen waar ze nu staat. De 29-jarige Brabantse is mede-oprichter en naamgever van de innoverende oppas app Charly Cares. Met uitbreiding naar Londen op de planning en de wil om constant voorop te blijven lopen is Charlottes ondernemersverhaal absoluut een inspiratiebron. Haar nuchtere blik, positiviteit, eerlijkheid en enthousiasme verdienen dan ook een plekje op ons Babe. platform!

By Eline Hoffman

Image credit: Charly Cares

Weg met de oppasstress

“Ik dacht gewoon: leuk, ik ga beginnen!” vertelt Charlotte wanneer ik haar vraag naar haar verwachtingen aan het begin van haar carrière. Erg ambitieus wil ze zichzelf dan ook niet noemen. Praktisch wel, en een echte doener. “Als iets mij triggert dan ga ik ervoor. Ik ga graag op zoek naar kansen en nieuwe uitdagingen. Door mijn intuïtie te volgen komen er zoveel interessante dingen op mijn pad.”

Charlottes intuïtie bracht haar drie jaar geleden bij het succesvol lanceren van Charly Cares. Het idee om een oppasbureau te beginnen had Charlotte tijdens haar studie al opgepikt. Ze regelde oppasadressen voor haar toenmalige huisgenootjes en fungeerde zo als tussenpersoon tussen oppasmeisjes en ouders. Een stage en baan in de PR, een baan op de Zuidas en een periode als freelance headhunter later zag ze dat er nog steeds geen structuur was voor de oppasmarkt. “Toen dacht ik: wat debiel. Die oppasstress moet gewoon worden opgelost. Samen met mijn zakelijk partner Xander ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden van platforms en apps voor een oplossing voor de problemen die ik zag.”

Het concept Charly Cares was vervolgens razendsnel bedacht. “Ook daarin zie je: ik had niet de extreme ambitie om dit heel groot te gaan toen. We waren een weg aan het uitzetten en we zouden wel zien waar we uitkwamen. Inmiddels ben ik wel meer bezig met waar ik naartoe wil.”

Als een kip zonder kop

365 dagen per jaar de kartrekker zijn van een onderneming, hoe doe je dat? Charlotte vertelt me dat ze al die verschillende dingen die bij haar baan komen kijken ontzettend leuk vindt, maar dat het af en toe ook echt pittig is. “Vandaag is typisch zo’n dag dat mijn agenda propvol is. Dan loop ik hier op kantoor rond als een kip zonder kop en doe ik eigenlijk veel te veel, maar de afwisseling maakt het juist zo leuk. De ontwikkeling van je mensen, het bieden van structuur, strategieën opzetten, funding ophalen, interviews geven… het is nooit saai!”

De energie die het vergt om continu ‘Charly’, de verantwoordelijke, te zijn, is er natuurlijk niet altijd. Het is een heel lekker gevoel om 365 dagen per jaar aan te staan, benadrukt Charlotte, maar ze heeft het afgelopen jaar ook geleerd dat ze op tijd haar rust moet pakken. “Je hebt mensen die 80 uur per week werken, vijf keer per week sporten en drie avonden in de kroeg staan. Ik ben niet het type mens dat alles op de volle max kan doen.”

Dat betekent ook dat je in je privéleven veel moet opgeven. “Dat maakt me soms een beetje sceptisch over dat hele ondernemersstuk. Mensen willen niet horen dat je er áltijd moet staan, dat je hele privéleven op je werk is aangepast. Als mensen met ondernemersvragen naar me toekomen vraag ik me dan ook weleens af of je dat nou allemaal per se moet willen.”

 

"Ik dacht gewoon: leuk, ik ga beginnen!"

Charlotte van der Straten

Reflecteren

Als ik Charlotte vraag wat ze, terugkijkend op de afgelopen jaren, anders zou hebben gedaan, begint ze te lachen. “Leuke vraag! Het gaat zo gigantisch hard.” Er zijn vast en zeker zaken die ze anders had aangepakt met de kennis van nu, maar het woord ‘spijt’ komt niet in Charlottes woordenboek voor. “Spijt, tja, ik vind het een lastig woord. Van alles wat je doet leer je namelijk. Maar misschien heb ik gewoon geluk en maak ik geen keuzes waar ik gigantisch veel spijt van kan hebben. Ik ben impulsief, een snelle beslisser. Soms neem ik wat meer de tijd, maar ook hier geldt weer: gut feeling, altijd naar luisteren, hè.”

Bij ondernemen hoort een natuurlijk leerproces. Je bent jezelf in heel hoog tempo flink aan het ontwikkelen en raapt aan allerlei kanten adviezen bij elkaar. Naarmate je ouder wordt en meer ervaring hebt schaaf je jezelf steeds een beetje bij, vertelt Charlotte. “Het is ook gewoon een kwestie van boerenverstand. Jezelf dingen aanleren waar je op dat moment nog niet zo goed in bent. Een heel praktisch voorbeeld: als iemand, bijvoorbeeld een investeerder, een woord noemt dat je niet begrijpt moet je vragen wat hij of zij daarmee bedoelt. Niet bang zijn, het is je eigen gewin als je weet waar diegene het over heeft. Even in Jip en Janneke-taal, alsjeblieft!”

 

Image credit: Maurits Giesen

In de spiegel kijken

Charlotte maakt op mij een positieve en zelfverzekerde indruk. Ik ben benieuwd tegen welke onzekerheden ze weleens aanloopt. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar altijd heel weinig last van heb gehad. Iedereen is gewoon zichzelf, mooi zoals hij of zij is, met een eigen persoonlijkheid en kracht. Op je bek gaan is niet leuk, maar ik ben er niet bang voor. Het gebeurt soms, maar het interesseert me niet zoveel.”

Zichzelf vergelijken met anderen vindt Charlotte dan ook absoluut tijdverspilling. “Zonde; kijken naar anderen of andere bedrijven. Ik vind het zo afleiden van wat je zelf aan het doen bent. Ik ben namelijk ook gewoon totaal niet perfect, kan heel veel dingen niet. Die doet Xander of iemand anders uit het team.”

Ondernemen begint volgens Charlotte met eerlijk zijn tegenover jezelf. Wat wil je eigenlijk precies? Kun je dat waarmaken? En past het bij je kwaliteiten? “Ga niet teveel dromen, en denk vooral niet dat je móet gaan ondernemen. Heb je een goed idee? Begin dan gewoon. En luister daarbij altijd naar je gevoel. Natuurlijk denk ik ook heel veel na, heb ik een harde en zakelijke kant, maar mijn gevoel is dusdanig ontwikkeld dat ik goed weet wanneer ik ‘nee’ kan zeggen. Alleen als je écht eerlijk bent tegen jezelf kun je voor jezelf opkomen.”

Wat Charly Cares betreft wil Charlotte graag koploper zijn. Blijven innoveren in de oppasmarkt, continu kijken naar nog betere oplossingen en er simpelweg voor zorgen dat ouders altijd een goede oppas kunnen regelen zijn de belangrijkste toekomstplannen. En dat hopelijk binnen een paar jaar voor heel Europa. “Dat is wel het uiteindelijke doel. En verder hoop ik gewoon een heel fijn en leuk bedrijf te blijven. Altijd rozengeur en wodka lime, of hoe je dat ook zegt, dat hoeft niet. Maar mensen zijn wel fan van het werken bij Charly Cares, en dat moet zo blijven.”

 

Get in touch

We would love to meet you