Let's go!

Book a tour

04-09-2017, Babe you got this

Emilie Sobels

Emilie Sobels (29) bouwde tijdens haar studie aan het AMFI mee aan de lancering van Fashiolista, het grootste internationale online-modeplatform dat Nederland heeft gekend. Twee jaar geleden richtte ze Hashtag Workmode op. Naast het laten groeien van haar bedrijf organiseert ze in samenwerking met haar huurders verschillende projecten en campagnes voor bekende mode-, beauty- en lifestylemerken. Eén van haar grootste projecten afgelopen jaar: de creatie van het eerste Hashtag Workmode-boek.

By Martje Haverkamp

Image credit:

Hoe zag jouw studentijd eruit?
“Na mijn eindexamen was ik even helemaal klaar met school. Ik wilde vooral leuke dingen doen en nam een tussenjaar. Een paar maanden woonde ik in Florence om Italiaans te leren. Dat was enorm spannend. Ik was achttien en het was voor het eerst dat ik helemaal op eigen benen moest staan. In die periode deed ik ook toelating voor het Amsterdam Fashion Institute, waar ik bij terugkomst graag wilde beginnen. Ik vloog een weekend naar huis voor de toelating, maar werd helaas niet aangenomen. Volgens het toenmalige afdelingshoofd had ik ‘totaal geen creativiteit in me en kon ik een carrière in de creatieve industrie op mijn buik schrijven’. Ik was er kapot van.”

Uiteindelijk ben je toch afgestudeerd aan het AMFI!
“Ja, dat klopt. Na de periode in Florence ben ik in Utrecht Communicatiemanagement gaan studeren, maar ik voelde me niet op mijn plek bij die studie en in de stad. De droom om aan het AMFI te studeren bleef me achtervolgen en toen ik wilde beginnen aan mijn scriptie om mijn studie Communicatiemanagement af te ronden, kwam ik toch weer in aanraking met AMFI. Ik mocht opnieuw op gesprek komen en na dat bezoekje werd ik direct ingeschreven. Ondanks het feit dat ik bijna klaar was met mijn studie in Utrecht heb ik alles daar laten vallen en ben ik naar Amsterdam verhuisd om te starten met de opleiding Fashion & Branding. Dit was wat ik écht wilde.”

"De eerste bloggersamenwerkingen zijn in die tijd ontstaan; er was niemand in heel Europa die dat soort campagnes deed. We legden de grondslag voor wat nu influencermarketing heet."

En toen begon je al gauw bij Fashiolista, hoe ging dat?
“Ik besloot naast mijn studie een baantje te zoeken, het liefst iets wat relevant was en complementair aan mijn nieuwe studie. Op het interne netwerk van AMFI stond een oproepje: ‘bloggers gezocht voor online platform’. Het was 2009, bloggers waren op één hand te tellen. Ik had net een college over streetstyle fotografie gehad en was fan van The Sartorialist, de eerste échte streetstyle fotograaf. Ik meldde me aan en werd uitgekozen om naast het bloggen mee te denken over een vernieuwend concept op het gebied van e-commerce. Dat werd Fashiolista, waar ik uiteindelijk zes jaar ben blijven hangen.”

Hoe was het om het werk voor Fashiolista, wat uitgroeide tot een bekend platform, te combineren met je studie?
“De eerste twee jaar van mijn studie waren hectisch. Niet alleen was de opleiding enorm pittig, ik merkte al gauw dat ik van ‘een studie met bijbaan’ naar een ‘baan met studie’ ging. We lanceerden Fashiolista in 2010 en groeiden als kool. We kregen steeds meer leden, veelal internationaal. Onze piek was in 2012 toen we de twee miljoen leden aantikten. Ondertussen haalden we financiering op, waardoor we geld in marketing konden steken. Zo organiseerde ik tussen mijn tentamens en colleges door evenementen tijdens Fashion Week in steden als Rio de Janeiro, Londen, Istanbul en New York. We hadden inmiddels een interessant business model ontdekt door met bloggers samen te werken, en dus vloog ik daar heen om hen te ontmoeten. De eerste bloggersamenwerkingen zijn in die tijd ontstaan; er was niemand in heel Europa die dat soort campagnes deed. We legden de grondslag voor wat nu influencermarketing heet. Het was een enorm leerzame tijd, maar ook gek: zo zat ik het ene moment in de schoolbanken, het volgende kreeg ik een maand vrijaf om een wereldtour te maken langs verschillende internationale fashion weeks of zat ik op het Michael Kors hoofdkantoor met hun marketingmanager te onderhandelen. Mijn klasgenoten begrepen er niet veel van, maar ik wist dat dit bijzonder was en stak al mijn energie en passie in Fashiolista.”

Je had een baan waar veel vrouwen van dromen, maar stapte na zes jaar op. Waarom?
“Toen ik afstudeerde brak voor mij een rustige tijd aan: ik kon eindelijk focussen op één ding en fulltime op kantoor zitten. Het resulteerde er echter in dat ik me rot verveelde. Ik deed hetzelfde werk als altijd en had ineens enorm veel tijd over. Inmiddels groeide ons team en waren we van vijf naar vijfendertig medewerkers gegaan. Rond die tijd begon de onrust: ik had behoefte aan nieuwe impulsen, nieuwe uitdagingen, maar wist niet goed waar ik die moest vinden. Het duurde nog ruim twee jaar voor ik de stap durfde te nemen om weg te gaan, maar op het moment dat ik stopte bij Fashiolista viel er een last van mijn schouders. Durfde ik eerst mijn baan niet op te zeggen uit angst voor financiële onzekerheid, het verlies van mijn fijne team en alles wat ik had opgebouwd, zo vrij voelde ik me toen ineens alle mogelijkheden weer op tafel lagen. Binnen drie dagen als freelancer had ik een nieuw idee bedacht. Dat werd Hashtag Workmode, een co-workingspace voor vrouwen zoals ik. Vrouwen die van elkaar willen leren en elkaar willen supporten, met kennis en skills, maar ook met hun netwerk. Zij kunnen zich aanmelden om een werkplek te huren bij ons. Wij zorgen voor een inspirerend kantoor met de basics zoals supersnelle Wi-Fi, comfortabele bureaustoelen, sterke koffie en verse thee, maar ook voor een netwerk aan interessante vrouwen uit de creatieve en online industrie en een open, ontspannen sfeer; en dat allemaal in een Instagrammable setting. Binnen twee weken waren alle plekken verhuurd en had ik mijn nieuwe businessplan uitgedacht. Inmiddels hebben we twee locaties in Amsterdam en één in Rotterdam.”

Benieuwd naar de adviezen die Emilie voor andere ambitieuze vrouwen heeft? Hoe zij omgaat met alle ideaalbeelden op social media? Hoe je er volgens haar achter komt welke richting je op moet? Hoe ze haar doelen stelt en bereikt en al haar ‘To do’s’ managed? Wat haar tips zijn als het gaat om een netwerk opbouwen? Hoe ze blijft relativeren en doorzetten als er iets mis gaat? Hoe ze ervaarde dat het écht belangrijk is om naar je lichaam te luisteren? En hoe ze er nu voor zorgt dat ze zichzelf niet voorbij loopt? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you