Let's go!

Book a tour

02-09-2017, Babe you got this

Evelien de Vries

Op haar 21e richtte Evelien de Vries (26) MDV (Marketing and Distribution Ventures) op. Inmiddels is haar business uitgegroeid tot een Europees miljoenenbedrijf. In ons boek deelt ze haar verhaal en adviezen voor andere ambitieuze vrouwen. Hier alvast een voorproefje!

By Roos

Image credit: Kee & Kee

Je studeerde Frans en Arabisch in Londen, maar bent nu eigenaar van een distributiebedrijf, hoe ging dat?
“Ik wilde graag academicus worden, maar toen ik voor mijn verjaardag een innovatief haarproduct kreeg, veranderde dat alles. Ik liet dit product zien aan mijn kapper die mij wist te vertellen dat het nog niet in Nederland verkrijgbaar was. Al snel ontstond het idee om het dan maar zelf te importeren. Ik ging naar de Kamer van Koophandel en runde tijdens mijn studie mijn gloednieuwe bedrijf.”

Dat klinkt veel makkelijker dan het was, of niet?
“Haha, absoluut. Ik was eenentwintig, student en had geen ervaring of geld. Er moest een eerste investering komen om de producten in te kunnen kopen. Ik heb moeten praten als Brugman om ervoor te zorgen dat ik een kans kreeg. Die kreeg ik uiteindelijk door middel van een betalingstermijn. Van maandag tot en met woensdag studeerde ik in Engeland en op donderdag en vrijdag croste ik door Nederland om met mijn producten langs kapperszaken te gaan. Het was een enorm spannende tijd. Pure koude acquisitie, ergens binnenlopen en verkopen. Er waren tijden dat ik dacht: als ik vandaag geen €1500 omzet, is het afgelopen. Dan kan ik mijn rekeningen niet betalen. Soms zat ik huilend in de auto. Veel mensen waren niet aardig of namen me niet serieus.”

Hoe bleef je doorzetten?
“Ik vond het zo’n uitdaging om te kijken of ik dit in mijn eentje kon. Zonder hulp of leningen, met minimale kennis. Of geen. Dat was mijn drive in het begin, later kwam er echt veel discipline bij kijken. Ik had een onmenselijke wil om aan mezelf te bewijzen dat ik geen opgever ben. Die kracht heb ik nog steeds. Als er dingen gebeuren die onmogelijk lijken dan denk ik: niets is onmogelijk. Alles kan. Zolang je ergens je zinnen op zet. Aanhouden is echt key.”

"Ik had een onmenselijke wil om aan mezelf te bewijzen dat ik geen opgever ben. Die kracht heb ik nog steeds."

Dus als het gaat om doelen bereiken zeg jij: doorzetten.
“Ja, ik zeg tegen iedereen die het vraagt: de aanhouder wint altijd. En dat is echt zo. Als je wat wil en je hoort vier keer ‘nee’, dan moet je niet denken: ik geef het op. Als je het echt wil, is opgeven geen optie.”

Inmiddels heb je meerdere mensen in dienst. Waar let je op tijdens een sollicitatie?
“In het tweede jaar dat ik bezig was nam ik mijn eerste medewerker aan, een tweede vertegenwoordiger voor mijn bedrijf. Dat was wel even schakelen. Het aannemen van de juiste mensen is weer een hele andere tak van sport. Daar ben ik wel eens goed de mist mee ingegaan. Nu weet ik dat het opleidingsniveau en ervaring van iemand belangrijk is, maar attitude nog veel bepalender. Ik heb niets aan iemand met een dubbele master of bachelor die geen zin heeft om te werken.”

Ben jij kritisch op jezelf?
“Ja, extreem. Maar dat is belangrijk. Kritisch zijn houd je scherp. Als je een succes boekt moet je niet denken: oké, nu ben ik er. Nee, dan begint het pas. Het kan altijd beter. Je moet wakker blijven en continu optimaliseren.”

Zit dat je nooit in de weg?
“Nee, eigenlijk niet. Kritisch zijn zie ik ook als iets anders dan denken dat je alles fout doet. Aan jezelf twijfelen, dat moet je niet doen. Ik denk dat het belangrijk is dat je leert omgaan met kritiek van anderen. Want dat is wat je vaak aan het twijfelen brengt. Ik krijg nog altijd kritiek van alle kanten. In het begin bracht me dat extreem uit balans. Ik heb geleerd om naar kritiek te luisteren en mezelf af te vragen wat ik er mee kan. Daarbij is het belangrijk om altijd bij jezelf te blijven. Klopt het wat mensen zeggen? Ik heb wel eens gedacht dat ik het niet kon of dat het niet goed ging. Maar als je bij jezelf en je eigen idee blijft dan komt het naar mijn idee altijd goed.”

Inmiddels importeer je haar- en beautymerken vanuit de hele wereld en verkoop je dat aan grote Europese winkelketens als Etos, Douglas en Sephora. Daarnaast heeft MDV ook een adviestak en werkt het bedrijf als consultant voor merken als Beautyblender. Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Op de korte termijn zullen we ons portfolio verder uitbreiden en met unieke en originele merken. Daarnaast zullen we onze Europese expansie doorzetten en een eigen merk lanceren. Binnen vijf jaar willen we de beste West-Europese distributeur in de beautybranche zijn.”

Wat zou jij tegen jouw twintigjarige zelf willen zeggen met de kennis die je nu hebt?
“Laat je niet ompraten en blijf bij jezelf. Zoek uit hoe jouw intuïtie voelt en durf deze te volgen.”

Meer van Evelien lezen? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar hoe haar gemiddelde werkweek eruit ziet? Hoe ze haar succesvolle business combineert met haar privéleven? Hoe ze denkt over het tonen van onzekerheden? Wat haar tips zijn als het gaat om onderhandelen? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you