Let's go!

Book a tour

03-08-2018, blog

Fauzia Mahomed Radja

Fauzia Mahomed Radja (34) leeft intens, is doelgericht en weet precies wat ze wel en niet wil. Zeven jaar geleden stond ze op een kruispunt in haar carrière. Ze merkte dat ze in haar toenmalige functies niet tot haar volle potentie kwam. Het was te veel binnen de kaders en er was te weinig ruimte voor eigen inbreng. Fauzia waagde de sprong, gaf zichzelf een jaar om uit te zoeken wat ze nou eigenlijk precies wilde en startte met marketing en sales advies. Haar bedrijf FM Consultancy groeit zeven jaar later nog steeds ieder jaar.

By Marloes Berghege

Image credit: Barbara Salem

“Ik dacht als ik die vijf klanten heb keer bedrag x, dan ben ik daar gelukkig mee. Maar ik zag overal kansen en mogelijkheden.”

Fauzia: “Het eerste jaar had ik mezelf gegeven om te kijken of ik dit wel wilde, omdat het wel echt een verschil is met in loondienst werken. Alle structuur die je gewend bent valt weg. Je moet alles opnieuw indelen. Ik wilde eerst kijken of ik die manier van werken wel leuk vind. Ik begon klein. Mijn startdoel was vijf klanten. Ik dacht als ik die vijf klanten heb keer bedrag x, dan ben ik daar gelukkig mee. In de afgelopen jaren, voordat ik begon met FM Consultancy, heb ik een redelijk groot netwerk opgebouwd. Mensen wisten wat ik deed. Dus toen ik bekend maakte dat ik voor mezelf ging beginnen, kon ik mijn netwerk daar heel erg goed voor inzetten. Klanten kwamen zelf naar mij toe om te vragen of ik ergens over wilde meedenken of iets voor ze wilde aanpakken. Dat was mooi meegenomen. De eerste twee jaar als zelfstandige ben ik ook aan het netwerken geslagen. Ik ging alle borrels en netwerkbijeenkomsten af om aan mijn eigen zichtbaarheid te werken en te vertellen wat ik doe en wat ik voor iemand kan betekenen. Dat eerste jaar ging eigenlijk best organisch. Ik had leuke klanten; bestaande klanten uit mijn netwerk, maar ook nieuwe mensen die me benaderden.

Na dat eerste jaar werd het steeds groter en complexer en werden de trajecten steeds langer. De klant vroeg om steeds meer dan alleen maar marketing en sales advies. Dat eerste doel van vijf klanten ging ik ver voorbij, want ik zag overal kansen en mogelijkheden. Ik ben gaan nadenken en na onderzoek kwam ik uit op strategisch management als verzamelnaam voor alles wat ik doe. Dit wil zeggen dat ik starters en MKB-bedrijven  tot max 50 fte help met hun doelstellingen en business strategie. Van een strategie voor meer omzet tot het vermarkten van een leuk idee. Max 50 fte, omdat ik dan gewoon nog met de directie kan zitten en sparren zonder dat er lagen tussen zitten. Ik vind het juist leuk om met iemand 1 op 1 te zitten en te horen wat jou drijft als ondernemer, wanneer het succesvol is en daar echt samen aan te werken.”

“Je start als ondernemer vanuit een bepaald enthousiasme, maar je hebt gewoon geen idee wat daar allemaal nog bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden.”

Fauzia: “Wat ik echt lastig vond in het begin was de inschatting van uren en bedragen. Wat is marktconform? Wat kan je wel en niet vragen? Soms is dat ook echt verkeerd gegaan, dan had ik een aantal uur berekend voor een project en had de klant uiteindelijk veel meer nodig. Daarin moet je gewoon groeien. Maar ik ben ook echt teleurgesteld geraakt in mensen om me heen. Die in het begin hele goede bedoelingen hadden om mij verder te helpen, maar waar later bleek dat ze het eigenlijk helemaal niet meenden met mij. Ze weten dat je een soort van starter bent en sommige partijen hebben mij echt uitgeknepen. Nu ben ik daar meer bedreven in en ben ik ook meer op mijn hoede. Wat willen mensen nou precies van mij? Maar voor mij is het glas altijd halfvol en ik kan mezelf na zo’n teleurstelling prima weer oppeppen om gewoon weer door te gaan.”

""Ik kan in de spiegel kijken en denken: ik heb het geprobeerd. Misschien lukt niet alles, ik weet wel zeker dat niet alles gaat lukken, en niet alles hoeft te lukken, maar ik leef in volle potentie.""

“Je kan het leven creëren wat je wil.”

Fauzia: “Ik probeer echt twee à drie maanden per jaar weg te zijn. Waar ik uiteindelijk naartoe wil is dat ik de helft van het jaar in het buitenland ben en de andere helft van het jaar in Nederland. Toen ik startte wilde ik volledige vrijheid hebben in mijn bedrijf. Ik wilde dus ook niet gebonden worden aan personeel wat op mij zit te wachten tot ik ze aanstuur. Maar ik had wel personeel nodig om als bedrijf te kunnen groeien. Toen heb ik bedacht om met flexibel personeel te gaan werken die ik inhuur voor projecten. Inmiddels zijn dat tien mensen. Vorig jaar hebben we een groei van 25% gerealiseerd door efficiënt te werken en goed met het team te overleggen wie wat doet en wat nodig is. Door die werkwijze heb ik de vrijheid om veel te kunnen reizen. Ik reis echt heel erg graag. Wat ik graag zou willen is dat ik ook bedrijven in andere landen kan ondersteunen, zoals ik dat hier in Nederland doe met FM Consultancy. En dat dan combineren met het land ontdekken. Je krijgt zoveel inspiratie als je kijkt hoe andere landen bepaalde dingen aanpakken. Onlangs ben ik naar IJsland geweest met VNO-NCW Vrouwennetwerk – daar ben ik ook bestuurslid – om onderzoek te doen naar gender diversity. Super interessant en ik heb de reis verlengd met twee dagen om ook nog wat meer van IJsland te zien. Daar word ik heel erg blij van. Business en privé met elkaar combineren.”

“Er is weinig wat bij mij zomaar gebeurt.”

Fauzia: “Ik wil als ondernemer en de dingen die ik daarnaast doe serieus worden genomen. Als ik iets wil, dan gaat het me ook gewoon lukken. Ik ben erg doelgericht en gestructureerd. Om alles te kunnen doen wat ik wil, is voorbereiding voor mij heel erg belangrijk. Vóór tien uur heb ik nooit afspraken en bereid ik mij voor, zodat ik de rest van de dag zo efficiënt mogelijk aan de slag kan. Er is weinig wat bij mij gewoon zomaar gebeurt. Ik ben mij ervan bewust dat dit dé tijd is om ervoor te gaan. Hoe cliché het ook is.

Ik ben altijd bezig met mijn persoonlijke ambities en wat wil ik verder. Het bedrijf loopt nu goed, dus wat is de volgende stap. Vorig jaar heb ik uitgesproken dat ik heel graag in de richting van raden van toezicht, raden van bestuur, wil. Dat is een wereld waarin ik echt een ukkie ben. Zodra je uitspreekt dat je iets wil, zie je dat je netwerk begint te bewegen en je in contact brengt of aanbeveelt. Dat gebeurde nu ook. Het is heel erg een old boys network en daar kom je dan binnen als vrouw met een allochtone afkomst. Er zijn heel veel dingen die in mijn nadeel kunnen werken voor zo’n soort functie, maar ik kies ervoor om de focus op alle positieve dingen te leggen en ik zet al mijn pluspunten in. Inmiddels heb ik drie van dat soort functies. En dat is echt waanzinnig, omdat ik met hele andere mensen in contact kom. Mensen die bijvoorbeeld online helemaal niet bezig zijn, maar op de achtergrond heel veel invloed uitoefenen op een stad over een bepaald onderwerp of politiek gerelateerd. Ik leer daar weer ontzettend veel van. Iemand zei ooit tegen mij als je ergens de slimste in de kamer bent, dan zit je in de verkeerde kamer. En het is gewoon heel goed om ook mensen in je netwerk te hebben die iets compleet anders doen. Een divers netwerk is erg belangrijk, want iedereen kan je wel weer voor iets anders inzetten. En een netwerk gaat niet alleen om dingen brengen, maar ook wat jij van hen kan leren. Wat is hun verhaal en hoe kan jij verbindend zijn?”

Image credit: Barbara Salem

“Op onzekere momenten ga ik terug naar waarom ik doe wat ik doe: de vrijheid in mijn leven. Dat helpt me weer verder.”

Fauzia: “Wat mij drijft is die totale onafhankelijkheid. Echt gewoon helemaal losstaan van alles: van werklocatie en woonlocatie. Dat je echt alleen maar jezelf nodig hebt en wat in je hoofd zit, verder niks. De laatste paar jaren heb ik veel mensen om me heen gezien die al in een bepaalde fase van hun leven zitten en die zeiden: Als ik dit eerder zou weten dan had ik het anders aangepakt. Dat gaat mij echt niet overkomen. Ik wil alles eruit halen wat erin zit. Ik weet dat ik elke dag als ik wakker word, kan zeggen: ik heb een vrij leven. Ik ben blij met de dingen die ik doe. Ik kan in de spiegel kijken en denken: ik heb het geprobeerd. Misschien lukt niet alles, ik weet wel zeker dat niet alles gaat lukken, en niet alles hoeft te lukken, maar ik leef in volle potentie. Ik hoop ook echt dat veel mensen om mij heen dat ook zo doen: dat je niet alleen maar dingen doet omdat het moet of omdat het vanzelfsprekend is, maar dat je echt dingen doet waar je gelukkig van wordt. Niet gekoppeld aan spullen of status, maar dat je echt dat verschil maakt. En dat drijft mij. Ik wil intens leven en ik hoop dat door wat ik doe en wat ik laat zien dat ik mensen kan triggeren en inspireren om ook het leven te creëren wat ze willen.  

Het ondernemerschap wordt vaak geromantiseerd: heel de dag lekker van afspraak naar afspraak gaan en een kop koffie erbij. Maar het is gewoon keihard werken. Ik heb nog nooit zoveel gewerkt als sinds ik voor mezelf werk, maar ik heb ook nog nooit zoveel vrijheid gehad. Dat is heel erg dubbel. Je steekt veel tijd en energie in je bedrijf, en tuurlijk, je krijgt er wel wat voor terug, maar je laat ook een heleboel. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in vriendschappen onderhouden. Een vriendin zei laatst tegen mij: Ik wil dat je tijd voor me maakt en dat ik niet een agendapunt ben. Dat komt wel binnen bij mij. Maar op dit moment ben ik gewoon heel erg gefocust op mijn bedrijf en daar moet ik dingen voor laten. Niet iedereen doet dat. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar ik heb zoiets van dit zijn mijn jaren, recht vooruit en ik ga dat leven creëren hoe ik het graag zie. Gelukkig zijn er ook veel vriendinnen die dat wél snappen.”

“Kijk niet te veel naar anderen en probeer echt op zoek te gaan naar wie je wil zijn. De wereld heeft juist behoefte aan diversiteit.”

Fauzia: “Als tip zou ik willen meegeven geloof in jezelf. Kijk niet te veel naar anderen en probeer echt op zoek te gaan naar wie je wil zijn. De wereld heeft juist behoefte aan diversiteit. Als jij er voor jezelf achter kan komen wat jouw passie is, waar jij goed in bent, waar jij een impact mee kan maken en verder kijkt dan het oppervlakkige, dan is het leven veel intenser, veel mooier. Het maakt niet uit wat je doet, maar doe het met 1000% overtuiging. Als je met volle overtuiging de dingen doet die je doet, dan word je daar ook succesvol in. Daar geloof ik heel sterk in. Maar dit betekent ook dat je offers moet maken. Ben je bijvoorbeeld bereid om de komende paar jaar niet op vakantie te gaan voor je bedrijf? Houd op zo’n moment altijd in je achterhoofd waarom je iets doet en vergeet in het proces niet je eigen successen te vieren, hoe klein ze ook zijn.”

Get in touch

We would love to meet you