Let's go!

Book a tour

23-07-2018, blog

Femke Furnee

Kennen jullie nog die ingelijste print van een rode roos van Ikea? Of die zonsondergang? Inderdaad, we hadden er allemaal wel een aan de muur hangen. Of in extreme gevallen zelfs allebei. Femke Furnee (31), founder van FEST Amsterdam, weigerde mee te gaan met de massa en was ervan overtuigd dat het echt beter kon dan die rode roos. Maar wat nou als je niet meer naar de Ikea of de woonboulevard wil, maar ook geen geld hebt voor een dure designwinkel? Juist, dan zorg je zelf voor betaalbare kunst en design.

By Marloes Berghege

Image credit: Fest Amsterdam

FEST is niet eens de eerste poging van Femke om Nederland aan betaalbare kunst en design te krijgen. Op haar 18de had Femke een online kunstgalerie, Room 9, waarbij ze werk van jonge fotografen en grafische ontwerpers op canvas liet drukken en verkocht. Femke is altijd al ondernemend geweest. Toen ze klein was verkocht ze parfum en zelfgemaakte ansichtkaarten aan de deuren. En op haar 15de importeerde en verhandelde ze spullen als zonnebrillen en T-shirts uit China. Al deze vroege ondernemingen waren ervaringen die uiteindelijk naar FEST hebben geleid. Een leerperiode waarin Femke erachter kwam waar ze wel en niet goed in is en ervaring kon opdoen met inkoop, verkoop, fotografie en marketing. Wat ooit begon met een container met banken uit China is inmiddels uitgegroeid tot een interieurmerk met een eigen collectie meubelen en woonaccessoires. De meubelen komen al lang niet meer uit China, maar worden allemaal in Europa, en zelfs grotendeels in Nederland geproduceerd en verkocht via een eigen webshop en 2 fysieke FEST-winkels. Daarnaast heeft het merk 120 verkooppunten in meer dan 15 landen en levert het steeds vaker aan de projectmarkt: hotels, restaurants en kantoren.

“Dat was het moment dat ik dacht: volgens mij is het dat totaalconcept dat werkt.”

Femke: “Ik kwam op het internet hele mooie banken tegen uit China en toen zei ik tegen mijn broer Steven: zullen wij geld bij elkaar leggen en een container met banken bestellen? Hij is ook heel ondernemend en hij vond het een goed idee. Ja, dat was natuurlijk een slecht idee, want ze kwamen binnen – dat was al heel wat, dat ze überhaupt binnenkwamen – en toen bleek de kwaliteit heel slecht. Het zag er heel mooi uit, maar ze waren zo licht, het leek wel van sinaasappelkistjeshout gemaakt. Ongezien dingen uit China kopen was dus geen succes, dus gingen wij naar China toe. Daar vonden we een hele goede bankenfabrikant waar we weer een nieuwe container banken bij bestelden. Vervolgens verkochten we iedere zaterdag banken vanuit een opslag. Rolluiken omhoog en verkopen. Het sloeg aan, maar we merkten dat mensen alleen bepaalde modellen wilden en bereid waren daarop te wachten. We stapten over op een bankenfabrikant dichter bij huis en openden uiteindelijk onze eerste shop in shop in de Woonfabriek in Villa Arena. We verkochten best veel banken en binnen een jaar hadden we zo’n 5 shop in shops. Na 1,5 jaar stagneerde de verkoop. Toen ben ik zelf kritisch gaan kijken naar hoe de banken stonden opgesteld en ik moest toegeven dat ik het er zelf ook niet echt inspirerend uit vond zien. Toen ben ik de interieurs gaan aankleden met accessoires. De banken verkochten vervolgens weer heel goed, maar de ingekochte accessoires ook. Dat was het moment dat ik dacht: volgens mij is het dat totaalconcept dat werkt. Vervolgens hebben we FEST opgericht: een interieurmerk met een totaalconcept van meubelen en woonaccessoires.

""Ik vind het nog steeds bizar dat ik dingen maak en dat mensen die dingen kopen.""

“In het begin doe je maar wat.”

Ondernemen is gewoon beginnen en fouten maken. Natuurlijk, je maakt een businessplan, maar dat klopt in het begin helemaal niet. Deze stel je naar mate je verder gaat bij. Fouten ga je maken en dat is niet erg. Als iets fout gaat denk ik: oké, maar hoe ga ik het dan wel doen. Blijf in jezelf geloven. Je komt genoeg mensen tegen die sceptisch zijn. Mensen zeiden tegen mij in het begin: je gaat toch geen banken verkopen? Weet je wel hoeveel mensen banken verkopen? En toen ik in die beginperiode op de dealerdays van onze bankenfabrikant stond, haalde ik nauwelijks orders binnen. Op de laatste dag kwam er zelfs een vertegenwoordiger naar mij toe die zei: ik heb je nou een beetje geobserveerd en ik zou als ik jou was nog even terug naar de tekentafel gaan. In plaats van onzeker werd ik juist kwaad en kreeg ik nog meer energie om door te gaan. Dit was gewoon een mismatch en niet mijn doelgroep. Natuurlijk willen die meubelboeren mijn spullen niet! Jullie snappen het gewoon niet! Ik heb mij wat dat betreft ook nooit laten afleiden door meningen van anderen en hoe zij het doen. Ik zie de stip op de horizon en daar wil ik voor gaan. Ook al zijn nog zoveel mensen sceptisch, uiteindelijk hoeft het maar één persoon te zijn die je een kans geeft en jouw onderneming naar het volgende niveau tilt, zoals bij ons de eigenaar van de Woonfabriek, die wel in ons concept geloofde, en ons de mogelijkheid gaf onze eerste shop in shop te openen.

Ik was er altijd van overtuigd dat ik een goed idee had, maar toen we in het begin alleen maar banken vanuit de opslag verkochten is er wel een moment geweest dat ik dacht: als we nu niet een eerste verkooppunt vinden, dan ga ik er mee stoppen. Want dan kost het te veel tijd en dat moeten we gewoon niet doen. Ondernemen en moeilijke keuzes maken is voor mij de risico’s goed inschatten. Ook nu het goed gaat. We hebben bijvoorbeeld ooit de kans gehad om 2 winkels tegelijk te openen. Dat is natuurlijk super, maar tegelijkertijd dacht ik ook: doe niet zo dom. Ik kan mijn aandacht helemaal niet in 2 nieuwe winkels tegelijk stoppen. Dus ik koos ervoor om het niet te doen. Focus is erg belangrijk. Het is goed om ergens voor te kiezen en daar echt voor te gaan. Stap niet in 7 sloten tegelijk en bedenk altijd of het haalbaar is. Stel jezelf de vraag hoe erg het is als het allemaal misgaat? Wat is de markt? Kan je snel van je huurcontract af? Hoeveel banken, in mijn geval, moet ik verkopen om mijn vaste lasten eruit te halen? Is dit realistisch? Blijf altijd logisch nadenken.

“Het moeilijkste vind ik om mee te groeien met mijn bedrijf.”

Het is belangrijk om te weten wat je zwakke punten zijn en deze uit te besteden zodra het kan. Je wil gewoon niet fuckups maken en dat je al je tijd kwijt bent aan dingen die helemaal niet bij je passen. In het begin moet je natuurlijk alles zelf doen, maar besteed het uit zodra het kan. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.

Nu ik genoeg mensen op kantoor heb zitten en niet meer alles zelf hoef te doen is mijn rol in het bedrijf veranderd en is het zaak dat ik meegroei. Daarin ligt voor mij een grote uitdaging, want ik moet al die mensen wel op de juiste manier aansturen. Ik maaide vaak het gras voor hun voeten weg. Zo van, ik doe het wel even of als iets mis dreigde te gaan, dan loste ik het snel op zodat we weer door konden gaan. Dan houd je iets in stand waarbij ik te veel werk heb en zij achterover gaan zitten en denken: Femke lost het wel op. Op dit moment vind ik dat het aller moeilijkst en daar moet ik gewoon nog een goede weg in vinden.

Om mij te helpen met moeilijke keuzes en dit soort kwesties heb ik 2 mentoren: Sacha Engels en Corinne Vigreux. De ene mentor spreek ik een keer per maand en dan bespreken we alle lopende dingen. Met de andere mentor spreek ik een keer per kwartaal af en met haar zit ik meer op de grote lijnen. Dus welke strategie volg ik, ga ik nog meer winkels openen, dat soort dingen. Het is superfijn om een soort van klankbord te hebben voor ideeën, plannen en strategieën. Zij hebben mij bijvoorbeeld laten inzien dat ik moet accepteren dat niemand het zo gaat doen zoals ik het doe. Dit bedrijf is mijn kindje, maar ik kan niet het onmogelijke van mensen vragen. Als je dat accepteert, dan ga je ook meer tevreden zijn.

Image credit: Fest Amsterdam

“Fuck it. Je weet nooit wie je tegenkomt.”

Mijn 2 mentoren heb ik leren bij The Next Women Pitch, die ik uiteindelijk won. Zo’n pitchcompetitie is echt een push om eruit te gaan en jezelf in de kijker te spelen. Ik vond spreekbeurten, eigenlijk spreken in het openbaar, vroeger altijd super eng. Maar toen ik bij de Next Women Pitch stond te wachten op mijn beurt kreeg ik een soort van helderheid in mijn hoofd. Ik had het zo goed voorbereid en ik ging mijn zenuwen niet toelaten om mijn verhaal niet over te laten komen. Uiteindelijk ging het super goed en won ik zelfs. En omdat het niet in mijn natuur ligt, is dat wel een van de momenten in mijn carrière waar ik het meest trots op ben. Naast de winst, hield ik er dus ook 2 mentoren aan over. Het is zo belangrijk dat je jezelf laat zien. Ga uit je comfortzone en kijk gewoon wat er gebeurt. Ga naar die netwerkevents of schrijf je in voor een entrepreneur pitch als Next Women Pitch. Je weet nooit wie je tegenkomt. En durf gewoon te vragen. Er zijn maar weinig mensen die zo brutaal durven te zijn om iemand die ze cool vinden of waar ze tegenop kijken, gewoon een mailtje sturen; dit ben ik en dit is wat ik doe, heb je een keer tijd voor een kop koffie. Als je een goed verhaal hebt en er zit potentie in, dan zijn mensen echt wel bereid om te helpen en daar tijd voor te maken. Zo is het ook met onderhandelen. Ik ben er goed in, omdat ik ook altijd bedenk hoe we er allebei baat bij kunnen hebben. Heb je bijvoorbeeld weinig budget, bedenk dan wat je wel kan bieden. Ik heb bijvoorbeeld een keer een bank in ruil voor catering gegeven. Uiteindelijk als jij mensen helpt, helpen ze jou ook.

“Als je iets wil, dan moet je soms offers maken. Dat hoort erbij. Dus daar moet je dan ook niet al te veel over miepen.”

Het runnen van mijn eigen bedrijf is superzwaar. Soms lig ik er echt helemaal af, maar vaak moet je dan ook even zo laag gaan om er weer uit te komen en te snappen waar het mis ging. Het is keihard werken en ik kan daardoor niet overal bij zijn. Ik heb geaccepteerd dat ik soms offers moet maken en ik ben daar ook eerlijk over geweest tegenover mijn vrienden. De een heeft daar meer begrip voor dan de ander, maar het uitspreken heeft wel geholpen. En af en toe heb ik gewoon echt rust nodig. Even helemaal alleen, zonder iemand om me heen. Het is belangrijk om aan die behoefte toe te geven, want anders houd je het niet vol.

Uiteindelijk wil ik elke dag doen wat ik het allerleukste vind om te doen. Iets creëren en iets moois maken. Ik vind het nog steeds bizar dat ik dingen maak en dat mensen die dingen kopen. Echt iedere dag is weer anders. Dat maakt het een uitdaging en die uitdaging is precies wat ik iedere dag wil. Mijn doel is om van FEST een internationaal bekend design merk te maken. In de toekomst wil ik heel graag nog meer samenwerken met bekende internationale ontwerpers, meer eigen winkels openen en de collectie uitbreiden met nieuwe categorieën, zoals een kindercollectie. Uiteindelijk is het mijn droom een heel huis in te richten. Tot slot zou ik ook een FEST foundation willen oprichten. Het zou mooi zijn om wat terug te doen.”

Get in touch

We would love to meet you