Let's go!

Book a tour

03-09-2017, Babe you got this

Ginny Ramkisoen

“Ik moest kiezen: óf de droombaan waar ik jarenlang naartoe had gewerkt houden, óf vol gaan voor mijn eigen bedrijf.” Ginny Ramkisoen (32) koos voor het laatste en mede daarom interviewde we haar voor ons boek Babe, you got this. Twee en een half jaar geleden besloot ze haar baan op te zeggen en samen met twee compagnons haar uit de hand gelopen Facebookpagina – en inmiddels eigen platform – Vacature Via Ginny een serieuze kans te geven. Op de site koppelt ze talenten aan de tofste vacatures in de creatieve industrie.

By Fleur

Image credit: Kee & Kee

Had je altijd al de ambitie om ooit iets voor jezelf te beginnen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik wist niet goed wat ik moest doen. Omdat ik mode interessant vond begon ik aan de opleiding Mode, Handel & Styling. Na mijn afstuderen was ik in staat om een eigen winkel te openen, maar ik nam in die tijd niet zo graag risico’s en was bovendien ook pas negentien. Ik besloot om bij WE te gaan werken. Daar heb ik twee jaar in de winkel gestaan, maar ik merkte dat ik mijn creativiteit niet kwijt kon en het doen van ‘sales’ me niet lag. Naast mijn baantje deed ik wat stylingklusjes en ben ik als kleedster op een set gaan werken, maar ook daar voelde ik me niet thuis. Ik besloot vrijwillig stage te gaan lopen bij vrienden met een eventorganisatie. Vanuit daar ben ik de muziek en entertainment business ingerold. Tien jaar lang werkte ik onder andere als Stage Manager bij verschillende festivals, werkte ik bij een artiestenmanagement en een PR-bureau voor dj’s en heb ik een programma op FOX gepresenteerd. Toen Vacature Via Ginny aan de orde kwam, was ik inmiddels labelmanager bij een platenlabel. De droombaan die ik sinds mijn eerste stap binnen de muziekindustrie voor ogen had.”

Vacature Via Ginny is ontstaan vanuit een Facebookpagina, hoe ging dat?
“Terwijl ik bij het platenlabel werkte bleef mijn netwerk groeien. Ik hoorde vaak van vrienden dat ze op zoek waren naar een nieuwe baan en sprak tegelijkertijd ook veel mensen die een vacature open hadden staan. Zo koppelde ik wel eens vrienden aan een leuke functie. Op een gegeven moment kwamen er steeds meer mensen met zo’n zelfde vraag bij me aan, en verloor ik het overzicht. Om het mezelf makkelijker te maken besloot ik een Facebookpagina aan te maken. Alle vacatures waarvan ik hoorde, deelde ik op die pagina zodat mijn vrienden dat bij konden houden. Eigenhandig ‘flanste’ ik een simpel logo in elkaar en noemde het Vacature Via Ginny. Binnen een mum van tijd had ik ontzettend veel likes. Mijn vrienden nodigde weer andere vrienden, kennissen en buren uit. Uiteindelijk waren er een paar bedrijven die aangaven dat ze budget hadden om me te betalen voor het plaatsen van een vacature. Heel fijn en eerlijk dat ze me dat zeiden. Op dat moment zag ik de echte waarde van Vacature Via Ginny in.”

"Op een gegeven moment dacht ik: volgens mij is het helemaal niet zo erg om een keer 'nee' te zeggen. Toen ik dat meer ging doen bleek dat inderdaad heel fijn te zijn."

Je nam niet graag risico’s zeg je, maar zei uiteindelijk toch je vastigheid op om je eigen bedrijf een kans te geven?
“Ik had nooit de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen, omdat ik dat altijd erg risicovol vond. Mensen om me heen gingen failliet of met ruzie uit elkaar, het idee dat zoiets kon gebeuren vond ik veel te spannend. Toen ik de kans had om Vacature Via Ginny te laten groeien bedacht ik me dat ik de mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten waarschijnlijk niet snel nog eens zou krijgen. Dus ik besloot het toch te proberen. Nu ben ik zo blij dat ik dat heb gedaan. Er zit een groot verschil tussen voor jezelf of voor een baas werken. Ik kan nu zelf bepalen wat ik wil en welke kant we opgaan, hoe laat ik op mijn werk kom of wanneer ik vakantie neem. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het ondernemen, maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen.”

Je hebt je bedrijf niet in je eentje opgezet, hoe heb je de juiste compagnons gevonden?
“Ik ging bij mezelf te raden en kwam tot de conclusie dat ik heel creatief ben en in veel dingen goed, behalve op zakelijk gebied. Daar had ik nog niet veel ervaring mee. Ik wist dat als ik het serieus aan wilde pakken ik mensen erbij moest vragen die mij daarbij konden helpen. Dus heb ik Marc Derby en Nadir Mea, vrienden van mij met veel ervaring op het gebied van ondernemen, gevraagd om Vacature Via Ginny samen met mij groot te maken. Voor het artiestenmanagement van Marc heb ik vier jaar gewerkt en Nadir was, naast de werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf, daar een lange tijd tourmanager, dus die kende ik ook al. Ik wist wat ze konden en zij zagen het wel zitten om mij te helpen. We zijn gestart met het stellen van een tarief voor het plaatsen van vacatures en hebben een website gemaakt. Via via wekten we de interesse van een investeerder, met zijn bijdrage konden we snel professionaliseren.”

Die stap pakte goed uit, Vacature Via Ginny groeide snel. Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ja, dat was heel fijn! Op een gegeven moment konden we onszelf een salaris geven en mensen aannemen. In anderhalf jaar tijd zijn we van met zijn drieën naar met zijn zevenen gegaan. Ik zou heel graag willen dat Vacature via Ginny over vijf jaar landelijk bekend staat als het banenplatform waar mensen hun potentiële droombaan kunnen vinden. En ik zou het ook internationaal willen doen. Onder een aangepaste naam dan. Berlijn, Londen, New York, Parijs, Tokio, you name it.”

En wat wil je op persoonlijk vlak nog bereiken?
“Naast keihard werken voor mijn bedrijf wil ik nog veel reizen en een gelukkig leventje leiden, samen met mijn vriend. En een gezinnetje starten. Dat lijkt me hartstikke fijn.”

Wat is een van de belangrijkste dingen die jij tot nu toe hebt geleerd?
“Dat je goed naar je eigen wil en lichaam moet luisteren, en ook wel eens ‘nee’ mag zeggen. Tegenwoordig kan ik dat goed, vroeger was ik een pleaser. Als mijn baas me vroeg om over te werken dan zei ik sowieso ‘ja’. Ook al kon ik eigenlijk niet. Dan verzette ik mijn eigen plannen. Op een gegeven moment dacht ik: volgens mij is het helemaal niet zo erg om een keer ‘nee’ te zeggen. Toen ik dat meer ging doen bleek dat inderdaad heel fijn te zijn. Mensen die gewend zijn om altijd maar ‘ja’ te zeggen zijn volgens mij vaak bang dat degene die iets aan ze vraagt het er anders niet mee eens is of boos wordt, of dat ze iets anders niet voor elkaar krijgen. Maar dat is niet zo en daar kom je pas achter als je een keer ‘nee’ durft te zeggen. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven.”

Meer van Ginny lezen? Bijvoorbeeld over hoe zij haar doelen stelt en bereikt? Effectief werkt? Hoe zij belangrijke beslissingen neemt? Wat haar tips zijn als het om solliciteren gaat? Hoe ze omgaat met kritiek? Hoe ze de sociale ‘plancultuur’ voor zichzelf heeft doorbroken? Of hoe ze verwachtingen managed? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you