Let's go!

Book a tour

23-01-2017, Babe you got this

Hanna Verboom

Als alleskunnende ondernemer mocht Hanna Verboom (34) niet in ons eerste boek ontbreken. Drie jaar geleden zette ze haar carrière als actrice op een lager pitje om zich volledig te kunnen focussen op haar eigen start-up: filmplatform Cinetree. Inmiddels heeft deze een loyale community van duizenden leden die iedere maand tien films aangeraden krijgen en sinds begin dit jaar kun je er ook losse films huren. Naast het runnen van de Cinetree-toko support Hanna met haar online crowdfundingplatform Get It Done al jaren kleinschalige ontwikkelingsprojecten, regisseert ze films en doet ze af en toe nog acteerklussen.

By Emilie

Image credit: Kee & Kee

Nederland kent je vooral van je acteerwerk, was het je droom om actrice te worden?
“Ik was me er vanaf het begin van bewust dat, als ik ging acteren, dat me een platform zou bieden voor zaken die ik belangrijk vind. Ik hou enorm van acteren maar heb het nooit als doel op zich gezien. Uiteindelijk ben ik meer een maker, zeker als het gaat om verhalen waar ik in geloof. Hoe leuk ik acteren ook vind, als maker heb je meer invloed op het verhaal. Vandaar ook dat ik Cinetree ben begonnen.”

Wist je altijd al wat je wilde gaan doen?
“Nee. Toen ik op mijn achttiende klaar was met mijn vwo heb ik in mijn eentje een wereldreis gemaakt. Ik dacht dat ik bij thuiskomst wel zou weten wat ik wilde maar niets was minder waar. Ik had tijdens mijn reis tegen een vriendin gezegd dat ik dacht dat ik iets met film zou gaan doen. Dus dat had blijkbaar al wel mijn interesse. Verhalen schrijven, schilderen, zingen; eigenlijk alles wat te maken heeft met het vertellen van een verhaal was wat ik veel en graag deed. Maar ik zette niet direct een stap die richting op. Ik ging filosofie en economie studeren, tegelijk. Ik kon goed leren. Tijdens die studies ben ik bij een toneelgroep gegaan, STA amsterdam. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met acteren.”

Je werd al snel ontdekt, hoe ging dat?
“Via een modellenklusje hoorde ik van een auditie bij Kemna, voor de film Snowfever. Ik kreeg direct de hoofdrol en toen ging het heel erg snel. Een jaar later speelde ik in de Amerikaanse film Deuce Bigalow: European Gigolo, die opgenomen werd in Nederland. Daarna volgde er een aantal series als De Co-assistent en Feuten. Ook ging ik presenteren bij BNN. Mijn studies moesten ervoor wijken.”

In het boek vertel je dat je een tijdje uit de running bent geweest door een heftige burn-out, heeft dat ervoor gezorgd dat je nu bewuster omgaat met je tijd en lichaam?
“Ja, maar grappig genoeg is dat pas later gekomen. Toen ik die burn-out had was ik 21. Ik was heel ambitieus en wilde zo snel mogelijk weer ‘normaal’ zijn. In plaats van dat ik heel erg geschrokken was en kritisch ging kijken naar de dingen die ik deed, wilde ik het liefst meteen weer doorgaan met werken. Ik ging wel iets voorzichtiger om met mezelf, door meer te slapen bijvoorbeeld. Pas later kwam het besef dat het zo ontzettend belangrijk is om dingen te doen vanuit je eigen waarden en normen, de koers die jij zelf zet en die niemand anders voor jou kan bepalen.”

Ik kan me zo voorstellen dat er – met het werk wat je doet – continu mensen zijn die iets van je vinden of een mening hebben over wat jij zou moeten doen. Hoe ga je daarmee om?
“Dat klopt. Die burn-out kwam ook doordat ik zelf eigenlijk mijn ‘wortels’ nog niet goed had geplant en alles er ineens was. Het leek allemaal heel vol maar ik had géén idee. Geen idee over wie ik was, waar ik naartoe wilde en waarom ik deed wat ik deed. Het belangrijkste wat ik ervan geleerd heb is dat je moet realiseren hoe goed het is om in kleine stappen iets op te bouwen. Je hebt nog je hele leven om vanalles te bereiken. Als de basis goed is dan trek je je ook niets meer aan van wat anderen vinden van jou of wat jij zou moeten doen.”

Wat bedoel je precies met die ‘wortels’?
“Weten wie je zelf bent, welke mensen voor jou belangrijk zijn en wat jou rust geeft. Dat laatste moet een groot deel van je tijd innemen. Niet continu bezig zijn met op je telefoon zitten, iedere avond doorwerken en alles perse nu willen. Volgens mij word je er gelukkiger van om 8 uur per dag rust te nemen (slapen), 8 uur per dag te werken en 8 uur per dag in jezelf en je wortels te investeren. Je keuzes mag je baseren op die principes, want als je van alles aan het doen bent om de verkeerde redenen, gaat dat wringen. Misschien duurt het op die manier iets langer voordat je je doelen bereikt, maar je staat dan uiteindelijk steviger.”

Baseer jij nu zelf al je keuzes op die wortels?
“Dat ben ik aan het leren, het blijft een uitdaging. Je moet continu kiezen tussen het aangeven van je grenzen en het pleasen van andere mensen. Vroeger deed ik alles wat er op me afkwam, maar nu doe ik dat niet meer. Ik kies voor mijn toegevoegde waarde in de wereld; wat kan ik met mijn talent, passie en netwerk toevoegen? Om die reden heb ik ook de keuze gemaakt om voor een tijd te stoppen met acteren. Dat was eng, want ik verdiende goed en had veel opdrachten. Ik kon lekker doorgaan op die comfortabele weg. Maar ik wist gewoon dat mijn eigen koers een andere richting op moest. Ik had ontzettend veel gereisd en het was goed voor me om nu even een tijd op één plek te blijven. Iedere dag naar het Cinetree-kantoortje gaan en een team opbouwen, echt wortels schieten.”

Wil je meer van Hanna lezen? Bijvoorbeeld hoe zij denkt over alle ‘perfecte’ plaatjes op socialmedia? Hoe ze omgaat met tegenslagen? Hoe ze de tijd neemt om na te denken over welke richting ze op moet? Wat haar tips zijn voor ons? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you