Let's go!

Book a tour

04-09-2017, Babe you got this

Jeranne Koekkoek

Jeranne Koekkoek (29) is VP Human Resources bij onlinereisorganisatie TravelBird. Na haar studie Human Resource Management vertrok ze voor een jaar naar Australië. Terug in Nederland kon ze bij Stage Entertainment (Joop van den Ende Theater Producties) aan de slag als recruiter.

By Roos

Image credit:

Je hebt Human Resources gestudeerd, hoe kwam je op die keuze?
“Toen ik klaar was met de havo wist ik niet goed wat ik wilde. Ik was geïnteresseerd in mensen en daarom koos ik uiteindelijk voor HR. Ik vond het niet ontzettend leuk, maar heb het wel afgemaakt. Achteraf gezien had ik misschien wel een andere studie gekozen, maar het is lastig om op zo’n jonge leeftijd een keuze te maken. Toen ik afstudeerde was ik pas negentien!”

Ben je toen direct een baan gaan zoeken?
“Nee, ik ben voor een jaar naar Australië vertrokken. Daar heb ik echt de tijd van mijn leven gehad. Toen ik terugkwam ben ik bij Stage Entertainment, van Joop van den Ende, gaan werken. Daar heb ik ook mijn afstudeerstage gedaan. Na twee jaar had ik toch weer het gevoel dat ik naar het buitenland wilde, het liefst weer naar Australië. Bij een bedrijf in Sydney mocht ik zeven maanden lang iemand op de HR/Recruitment afdeling vervangen die met zwangerschapsverlof ging. Dat was fantastisch! Ik wilde heel graag blijven, maar dat kon helaas niet omdat ik geen visum kreeg. Terug in Amsterdam ben ik gaan rondkijken naar start-ups, het leek me leuk om daarvoor te gaan werken. Via LinkedIn kwam ik bij TravelBird terecht. Ik weet nog goed dat ik binnenkwam op het kantoor. Het was een typische start-up: een georganiseerde chaos, zestig man die in één ruimte werkten en overal discoballen en vogelkooien. Ik vond het te gek en wist meteen: hier wil ik bij zijn. En ik kreeg de baan! Ik weet nog wel dat vrienden tegen me zeiden: ‘goh weet je het wel zeker… Travel.. Bird?’ Niemand wist wat het was, maar dat vond ik juist wel leuk!”

 

"Mensen proberen zich vaak te focussen op wat ze heel goed kunnen, en dat is goed maar ik vind het ook prettig als iemand kan uitleggen waar hij of zij minder goed in is."

Je ging bij TravelBird als recruiter aan de slag, hoe ben je binnen twee jaar uitgegroeid tot VP Human Resources?
“Er was op het begin nog helemaal niets. Er was één persoon verantwoordelijk voor de HR maar het was nog niet goed geregeld, zoals bij iedere start-up. In mijn eentje heb ik in de eerste paar maanden 260 man aangenomen. De focus lag op enorme groei. Het was bizar! Uiteindelijk hebben we zeventien landen geopend. Voor al die landen hadden we native speakers nodig. Ik moest opzoek naar Noren, Zweden, Duisters. Mijn team heb ik uitgebouwd naar ongeveer vijftien recruiters en het bedrijf groeide al gauw uit naar twee, drie en vierhonderd man. Twee jaar later zaten we op de hoogste piek, we hadden toen 700 man in dienst. Inmiddels was ik Head of Recruitment. In mei 2015 hebben de founders van TravelBird, twee Nederlandse mannen, gevraagd of ik in het Management Team wilde aanschuiven om vanuit HR oogpunt mee te denken en op die functie zit ik nu nog steeds.”

Had je ooit voor ogen dat je HR-manager zou worden?
“Nee niet persé, ik heb een grotere passie voor recruitment. Ik vind het heel leuk om de beste talenten aan te nemen, in dat werk zat naar mijn idee ook meer positiviteit. Maar daar kom ik op terug. HR wordt vaak geassocieerd met suffe ‘regeldingen’ en dat lijkt ook zo als je de opleiding doet, maar uiteindelijk kun je het zelf naar je hand zetten. Je kunt het zo suf of spannend maken als je zelf wilt.”

Wat moet je volgens jou in een sollicitatiebrief zetten?
“Vertel over je passie. Het gaat zo vaak ook over cijfers of studies maar ik vind het veel interessanter om te horen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Breng over wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en waarom je jezelf in dat bedrijf ziet. Uiteindelijk kijk ik wel meer naar iemands CV dan naar de brief. Mensen die een wereldreis hebben gemaakt, een stage in het buitenland hebben gedaan of naast hun studie ondernemend zijn geweest, die vind ik interessant. Dat laat zien dat iemand ondernemend is, passies heeft en zijn of haar hart volgt.”

Wat moet je volgens jou echt doen tijdens een sollicitatie en wat niet?
“Je moet uit kunnen leggen waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. Mensen proberen zich vaak te focussen op wat ze heel goed kunnen, en dat is goed maar ik vind het ook prettig als iemand kan uitleggen waar hij of zij minder goed in is. En wat hij of zij daar aan gedaan heeft. Ook belangrijk: heb je eigen verhaal en denk van te voren na over wie je bent en wat je wil vertellen. Je kunt dat naar voren laten komen in de antwoorden die je geeft. Als je bijvoorbeeld graag wilt vertellen dat je een ondernemersgeest hebt en iemand vraagt jou wat je sterke punten zijn, dan moet je daarover gaan praten. Je kunt een sollicitatiegesprek vormgeven naar wie jij bent, in plaats van standaardantwoorden geven. En stel vooral vragen. Bij mij gaan er echt alarmbellen rinkelen als iemand geen vragen stelt. Als je geïnteresseerd bent in een bedrijf dan zijn er zoveel vragen die je kunt stellen.”

Wat wil jij nog bereiken?
“Ik zou heel graag nog een keer in het buitenland willen werken, het liefst samen met mijn vriend, maar dat is gewoon een kwestie van doen. Ik begrijp het nooit zo goed als mensen zeggen dat ze jaloers zijn op het feit dat ik naar Australië ben geweest. In principe kan iedereen dat doen. Misschien niet iedereen even makkelijk, maar er is veel mogelijk. Verder wil ik over een jaar of vijf nog wel kindjes. Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik vind mijn eigen leven nu heel leuk en daar wil ik nog even van genieten. Soms denk ik ook wel na over een eigen bedrijf. Ik heb echt respect voor mensen die dat durven te gaan doen. Het lijkt me een fantastisch gevoel om voor je eigen business en passie te werken. En: ik wil leren om wat vaker trots op mezelf te zijn. Ik focus soms nog te veel op hetgeen wat ik niet heb of nog niet kan en vergeet dan dat het best knap is dat ik met vier mannen in een Management Team zit en VP Human Resources ben bij een bedrijf met honderden werknemers.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal van Jeranne? Bijvoorbeeld hoe ze omgaat met haar onzekerheden? Of kritiek? Hoe ze haar werk effectief plant? Hoe ze haar netwerk opbouwt? En wat haar tips zijn voor ons? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you