Let's go!

Book a tour

06-09-2017, Babe you got this

Madeleine van Schendel

Madeleine van Schendel (35) startte in 2014 Mister SAM, een marketingcontentbureau gespecialiseerd in muziek. Ze maakten concepten als Music State (KPN) en organiseerde ze partnerships met onder andere New York Pizza en Uber. Inmiddels is Mister SAM onderdeel van een internationaal mediabedrijf GroupM en staat Madeleine aan het begin van een grote uitbouw en internationalisering van het bedrijf dat ze ooit als start-up begon. Voor Babe, you got this. vroegen we Madeleine naar haar road to success en adviezen voor andere ambitieuze vrouwen.

By Roos

Image credit: Paul Tolenaar

Hoe zagen jouw jeugd en studententijd eruit?
“Ik groeide op als enig kind in een klein dorpje in Zuid-Limburg. Tot grote frustratie van mijn ouders was ik alleen maar tussen de paarden te vinden. Ik besteedde elke vrije minuut op een paard of aan een wedstrijd, in plaats van aan school. Toen ik vijftien was overleed mijn vader en wist ik dat het tijd was om serieus te worden. Ik ben gas gaan geven om na mijn middelbare school richting Maastricht te verhuizen om te studeren. Vlak daarna werd mijn moeder ernstig en langdurig ziek, waardoor ik mijn punten niet haalde. Toen het uiteindelijk beter met haar ging, besloot ik om vrijwilligerswerk te gaan doen in Uganda. Daarna ben ik naar Utrecht gegaan om daar Communicatie te studeren. Die studie heb ik nooit afgemaakt omdat ik een bijbaantje had bij Tema – een bedrijf gespecialiseerd in relatiebeheer o.a. in de Amsterdam ArenA en de Formule 1 in Monaco – en ik een hele toffe baan als consultant aangeboden kreeg, naar aanleiding van een plan dat ik had geschreven. Daar startte mijn werkende leven. Ik heb door alle omstandigheden geen diploma’s overgehouden aan mijn studententijd, maar wel een jaarclub met vriendinnen die ik nu na negentien jaar nog steeds zie. Ontzettend waardevol!”

Hoe kwam je op het idee van Mister SAM?
“Een paar jaar geleden werkte ik als Marketing & Strategy director voor OMS (onderdeel van Radio 538). Ik merkte daar dat er een verschuiving plaatsvond van regulier adverteren naar het maken van branded content. Denk bijvoorbeeld aan het weggeven van prijzen in de radioshow van Edwin Evers. De wijze waarop merken hun communicatieboodschap overbrengen veranderde dus. Contentmarketing werd steeds gebruikelijker. Denk aan het maken van eigen video’s, geschreven content, et cetera, met als insteek het opbouwen van een waardevolle en directe relatie met je eindgebruiker. Als merk zijnde doe je dit via een domein waar je doelgroep een emotionele betrokkenheid bij heeft. Denk aan sport, entertainment of gaming. Een belangrijk maar ook complex domein is muziek en daar zagen mijn compagnon Saskia Troccoli en ik een kans. Zij is een lopende muziekencyclopedie, weet ongeveer alles over de artiesten en heeft een neus voor talent. Ik ben mezelf gaan specialiseren in het zakelijke framework van deze industrie.”

"Mijn advies is om nooit te koppig te zijn. Je moet kunnen toegeven dat je een verkeerde weg in bent geslagen, ervan leren en van koers veranderen."

Hoe was het om je vaste baan op te zeggen en een eigen bedrijf te starten?
“Ik heb niet direct mijn baan opgezegd. Saskia en ik werkten al een half jaar lang in de avonduren en weekenden aan de opstart van Mister SAM. Toen we een solide plan van aanpak hadden, heb ik in 2014 mijn baan opgezegd. In april zijn we echt begonnen. Het opzeggen van mijn baan was eigenlijk nog het makkelijkste in die periode. Ik was erg overtuigd van het concept en überhaupt van ondernemen. Ik wist altijd al dat ik dat ooit zou gaan doen. De fase daarna was veel zwaarder, want toen begon het pas echt. Daar zaten we dan op ons kantoor met een businessplan en een naam op papier, we moesten alles gaan opbouwen. Achteraf gezien was het misschien ook wel de allerleukste tijd. Wat gaan we doen? Hoe? En met wie? Te gek om mee bezig te zijn, maar ik heb er weinig van genoten omdat ik een enorme druk op mezelf legde.”

Ben je wel eens onzeker?
“Nee, over mijn zakelijke skills niet. Dat betekent overigens absoluut niet dat ik nooit foute beslissingen heb genomen of een verkeerde richting op ben gegaan, maar ik heb genoeg vertrouwen om in zo’n geval de situatie weer te veranderen.”

Hoe ga je om met beslissingen die achteraf niet handig blijken te zijn?
“Mijn advies is om nooit te koppig te zijn. Je moet kunnen toegeven dat je een verkeerde weg in bent geslagen, ervan leren en van koers veranderen.”

Hoe combineer jij je zakelijke ambities met je privéleven?
“Niet zo goed, want ik ben heel veel aan het werk, altijd weg en heb nooit tijd. Ik ben niet de leukste om een relatie mee te hebben. Soms komt dat besef wel hard binnen als ik bij vrienden ben die bijvoorbeeld net als ik een goede banen hebben, maar ook een gezin. Het moet te combineren zijn, hard werken en een fijn privé leven hebben, maar ik heb die balans helaas nog niet gevonden.”

Meer van Madeleine lezen? Zoals hoe je er volgens haar achter komt waar je goed in bent? Hoe zij haar doelen bereikt? Hoe haar dag eruit ziet? Of wie ze altijd om hulp en adviezen vraagt? Hoe ze omgaat met spannende situaties? Wat haar tips zijn over omgaan met kritiek? En hoe ze – na een wake-up call – ervoor zorgt dat ze zichzelf niet voorbij loopt? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you