Let's go!

Book a tour

09-09-2017, Babe you got this

Marcelle Mudde

Marcelle Mudde (30) ging vorig jaar haar grote droom achterna: wonen en werken in Kaapstad. Nu runt ze samen met de liefde van haar leven het allround marketingbureau ‘Label Orange Agency’, een marketingbureau dat Nederlandse merken zoals de Restaurant Week vertegenwoordigd in Zuid-Afrika. Onlangs lanceerde ze het nieuwe concept ‘The Winery’.

By Emilie

Image credit: Carina König

Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Tijdens mijn studententijd dacht ik al vrij snel serieus na over mijn carrière. Mijn ouders waren kort daarvoor gescheiden en later kreeg mijn vader een herseninfarct. Hij kwam in een rolstoel terecht, heeft last van dementie en is nu compleet afhankelijk van de zorg van anderen. Hiervóór had hij een reclamebureau, en ook mijn moeder werkte voor zichzelf. Ik heb dat als voorbeeld meegekregen, maar denk dat ik door mijn vaders ziekte al vrij vroeg voelde dat ik voor mezelf moest kunnen zorgen. Mijn zus inspireerde mij met haar stages en nieuwe businessideeën, zij heeft ook al een tijdje haar eigen bedrijf. Ze zei tegen mij dat als ik een concreet doel voor ogen had, ik daar naartoe kon werken. Mijn droom was toen om voor de grootste vrouwentijdschriften te werken, een wereld waarin creativiteit en commercie samenkomen en waarbij je veel vrouwen kunt bereiken en inspireren op welk gebied dan ook. Geweldig leek mij dat! Begin 2009 kon ik vanuit mijn studie een stage gaan lopen. Ik heb toen een jaar voordat de stageperiode begon al een brief geschreven naar ELLE voor een stage op de (database) marketing afdeling. En ik werd aangenomen! Vanuit die stage kwam ik een jaar later bij ELLE Decoration in Kaapstad terecht.”

Dus toen ben je in de ban geraakt van Kaapstad?
“Ja, zeker! En het grappige is: de liefde die ik voor de Zuid-Afrikaanse stad ontwikkelde beschreef ik op een blog, die de Marketing Manager van ELLE Nederland toentertijd inspireerde om met haar vriend op vakantie naar Kaapstad te gaan. Zij zagen een buitenlands avontuur wel zitten en hebben toen Label Orange Agency opgericht.”

 

"De stap om naar Kaapstad te verhuizen heeft mij het gevoel gegeven dat ik leef, en ik mijn eigen tijd in kan delen."

Voordat je Label Orange Agency overnam heb je een tijd bij Glamour gewerkt, hoe ben je daar terecht gekomen?
“Na mijn stage in Kaapstad kon ik naast mijn studie aan de slag als database marketingmedewerker bij ELLE. Na 1,5 jaar riep ik om me heen dat ik echt op de marketingafdeling wilde werken om zelf de acties en events te bedenken. Via via kon ik solliciteren bij Glamour als Junior Brand Manager. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik de toenmalige Senior Brand Manager verzekerd van het feit dat als ze mij zou aannemen, ik er alles aan zou doen om bij te dragen aan het succes van Glamour. Ik kreeg de baan! In de vierenhalf jaar die ik daar heb gewerkt, heb ik het evenement National Glamour Day uitgebouwd tot een verdienmodel voor Glamour en ik heb de eerste Glamour online Concept Store gelanceerd en opgebouwd.”

Een baan waar veel vrouwen van dromen lijkt me, waarom ben je er weg gegaan?
“In principe zat ik het laatste half jaar weer erg op mijn plek, met het runnen van deze nieuwe ‘in house startup’. Maar mijn gedachten dwaalden vaak af naar Kaapstad. Ik voelde dat ik me graag echt weer ‘alive’ wilde voelen door eigen beslissingen te nemen, niet iedere dag iets gepland te hebben en te genieten van lekker weer, heerlijk vers eten, surfen en de mooie natuur van Zuid-Afrika. Vrienden gingen huizen kopen in Nederland, de eerste trouwden en kregen kinderen. Maar ik wilde nog op avontuur voordat ik aan die fase begon. Mijn vriend dacht hetzelfde – oké, daar gingen wel een aantal presentaties over hoe geweldig het leven in Kaapstad was aan vooraf – en op een gegeven moment zijn we onze droom gaan verspreiden.”

En toen konden jullie Label Orange Agency overnemen?
“De founders van Label Orange Agency hoorde van onze plannen. Zij wilden hun avontuur in Kaapstad afsluiten en het idee ontstond dat wij Label Orange zouden overnemen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want in Zuid-Afrika kun je niet zomaar een bedrijf beginnen of overnemen. Het heeft ons een jaar gekost om het visum rond te krijgen en genoeg geld te sparen. We trokken voor een paar maanden in bij de ouders van mijn vriend in Brabant, die zelf in Frankrijk verbleven en reden iedere dag op en neer naar Amsterdam. Alle grote uitgaven stonden on hold. Dat was af en toe lastig, maar we hebben ons doel bereikt. Achteraf was het ook een hele bijzondere en hechte periode waarbij we veel bij vrienden en familie logeerden. Begin 2016 verhuisden we naar Kaapstad en in mei werden we officieel eigenaar van Label Orange Agency.”

Onlangs richtte je met je vriend ook ‘The Winery’ op: een online platform waar alle wineries van Zuid-Afrika in kaart worden gebracht en waar locals en toeristen hun winery ervaringen kunnen delen. Een gat in de markt met het groeiende toerisme. Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Uiteindelijk hopen we ooit een vakantiehuis te kunnen kopen in Zuid-Afrika, om het leven hier met een leven in Nederland te kunnen combineren.”

Wat zijn jouw drijfveren?
“Ik moet het gevoel hebben dat ik leef, dan ben ik gelukkig. Dat houdt in dat ik eigen beslissingen kan maken, creatief bezig ben en tijd heb voor wat ik belangrijk en leuk vind om te doen. Het geeft zo’n vrij gevoel dat ik hier doordeweeks een berg kan beklimmen voordat ik naar mijn werk ga, kan surfen wanneer ik wil en roadtrips kan maken in het weekend. In Nederland had ik vaak het gevoel dat ik ‘geleefd’ werd, ik kon mijn grenzen niet goed aangeven. Dat was vooral in de periode dat mijn vader een herseninfarct kreeg, mijn zus en ik een hoop moesten regelen omdat mijn ouders waren gescheiden en ik het wel prima vond om een beetje mee te gaan met de rest. Maar uiteindelijk is het zo belangrijk om te doen waar jij je zelf goed bij voelt. De stap om naar Kaapstad te verhuizen heeft mij het gevoel gegeven dat ik leef, en ik mijn eigen tijd in kan delen.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?
“Dat je heel je leven lang aan het groeien en leren bent en dat je echt een kick krijgt van buiten je comfortzone stappen. Daar groei je van als persoon en krijg je meer zelfvertrouwen van. En ook belangrijk: sta stil bij de momenten waarop iets je lukt. Al is het maar iets heel kleins.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal van Marcelle? Bijvoorbeeld hoe zij haar doelen stelt en bereikt? Hoe het volgens haar is om samen te werken met haar vriend? Hoe ze omgaat met tegenslagen? En kritiek? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you