Let's go!

Book a tour

05-09-2017, Babe you got this

Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus

Nathalie van Wingerden (34) en Joëlla Opraus (33) begonnen bijna vijf jaar geleden – hun inmiddels uit de hand gelopen hobby – How 2 Spend It. Een platform waarop je alles kunt vinden over geldzaken. Ze huren een werkplek bij Hashtag Workmode in Rotterdam en konden met hun road to success-verhaal en (financiële!) tips natuurlijk niet in Babe, you got this. ontbreken.

By Emilie

Image credit:

Wat deden jullie voordat jullie met How 2 Spend It begonnen?
Nathalie: “Ik heb ooit een master in Gender Studies gedaan en daarna heb ik bij verschillende overheden gewerkt. Ik was altijd bezig met thema’s die te maken hebben met emancipatie. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om bij E-Quality aan de slag te gaan, een kenniscentrum op dit gebied. Daar hield ik me bezig met vrouwen en geld.”
Joëlla: “Na mijn studie International Marketing Management werkte ik voor banken en later rolde ik het werkveld van schuldbemiddeling in. Uiteindelijk startte ik een eigen bedrijf dat medewerkers van bedrijven met financiële problemen hielp om daar weer uit te komen en anderen opleidde om datzelfde te kunnen doen.”

Hoe kwamen jullie op het idee van How 2 Spend It?
Nathalie: “We hebben elkaar ontmoet op een event dat ik had georganiseerd voor mijn toenmalige werk. Het klikte meteen tussen ons. We hadden het over vrouwen en geld en dat er eigenlijk geen één website over geldzaken was, die ons aansprak. Alles werd saai en ingewikkeld gebracht. We dachten toen: als wij zelf al geen website kunnen opnoemen die ons wel aanspreekt, welke vrouw zou dat dan wel kunnen? We hebben gecreëerd waar we zelf behoefte aan hadden.”

“We zijn How 2 Spend It echt als een hobby begonnen, zonder budget. We hebben zelf een website in elkaar geknutseld die er niet uitzag, maar dat maakte niet uit. We dachten dat niemand er naar keek, behalve dan onze moeders. Tot we op een gegeven moment werden benaderd door Cosmopolitan. We sloegen achterover. Een paar jaar lang hebben we voor hen geschreven.”

“Met het geld dat onze rubriek bij Cosmopolitan opleverde, hebben we een wat professionelere website laten bouwen. Al gauw kwamen er meer opdrachten binnen. Nationale Nederlanden vroeg of we een event voor hen wilde organiseren voor vrouwen, over pensioen. Bij Gemeente Rotterdam mochten we workshops geven. Daarna kwam één van onze grootste opdrachtgevers binnen, het ministerie van OC&W. Op een gegeven moment hadden we zoveel opdrachten dat we financieel gezien fulltime met How 2 Spend It bezig konden zijn. Joëlla heeft toen haar bedrijf afgebouwd en ik mijn baan opgezegd.”

Hoe hebben jullie tot nu toe de doelen voor How 2 Spend It bereikt?
Joëlla: “We stellen onszelf continu de vragen: waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Wat is de potentie? En wat zijn de risico’s? We kijken per jaar naar de trends, wat we zelf verwachten en waar we ons bedrijf zien. Soms is het ook een kwestie van vooruitkijken en vertrouwen hebben op dat het erin zit. We hebben bepaalde dromen en doelen voor ons bedrijf gesteld. Enerzijds is dat het creëren van een platform waarop op een prettige en begrijpelijke manier wordt gecommuniceerd over financiële onderwerpen. Daarnaast willen we financiële instellingen inspireren om op een andere manier te gaan communiceren. Als je heel sterk je doelen en missie formuleert en je daar je focus op houdt, en dat hebben wij ervaren, behaal je ze ook.”
Nathalie: “Tegelijkertijd moet je ook goed naar je intuïtie luisteren en soms ‘nee’ durven zeggen. Flexibel zijn is belangrijk. Soms komt er iets op je pad wat in eerste instantie niet bij je koers past, maar wat je misschien toch moet proberen. En soms moet je ook juist iets bewust niet doen omdat het niet bij je doel past.”

"Als je heel sterk je doelen en missie formuleert en je daar je focus op houdt, behaal je ze ook."

Joëlla Opraus

Hebben jullie wel eens op een punt in jullie carrière gestaan waarbij je dacht: ik weet écht even niet meer welke richting ik op moet?
Nathalie: “Ik eigenlijk niet. Het liep gewoon zoals het liep. Ik keek wel bewust naar waar ik heen wilde. Ik heb ooit Gender Studies gedaan, maar daar was eigenlijk niet echt werk in te vinden, dus ben ik eerst bij de gemeente gaan werken. Ik heb toen wel contact gehouden met het bedrijf waar ik eigenlijk wilde werken, zodat ik daar in beeld bleef. Uiteindelijk werd ik gevraagd om daar te komen werken en dat heb ik ook een tijdje gedaan. Even later kwam How 2 Spend It op mijn pad en koos ik daarvoor. Ik heb toen bewust een andere baan in Rotterdam aangenomen, die minder tijd en energie van me eiste, zodat ik daarnaast ruimte had voor How 2 Spend It.”
Joëlla: “Ik heb wel vaak dat punt. Maar dat komt omdat ik een hoofd vol ideeën heb. Soms weet ik gewoon even niet meer welke keuze ik daarin moet maken. Meestal zet ik uiteindelijk gewoon een stap en dan merk ik wel of het de juiste is. Dat heeft me eigenlijk altijd op het goede punt gebracht.”

Welk advies zouden jullie je twintigjarige zelf willen geven?
Nathalie: “Maak je niet druk.”
Joëlla: “Ja, inderdaad! Toen ik twintig was had ik echt geen idee wat ik wilde worden. Ik ben toen gewoon ergens gaan werken waarvan ik dacht dat ik er goed geld kon verdienen, want ik wilde graag op mezelf wonen. Die baan vond ik allesbehalve leuk. Nu doe ik precies wat ik leuk vind. Maar, ik heb geen spijt van die eerdere ervaringen. Op de één of andere manier heb ik gemerkt dat alles wel in de rij heeft gepast. Van alles wat je doet, leer je. Als ik toen had geweten: ‘no worries, enjoy the ride‘ had me dat een stuk rustiger gemaakt.”
Nathalie: “Ook belangrijk: durf je hart te volgen. In eerste instantie heb ik een MBO-opleiding tot sociaal juridisch medewerker gevolgd omdat ik dacht dat ik daar veel geld mee zou kunnen verdienen. Uiteindelijk vond ik het niets en ben ik aan een HBO Culturele Maatschappelijke Vorming begonnen. Ik weet nog dat mijn vader zijn twijfels had over de studie. ‘Daar ga je toch nooit rijk mee worden?’, ik hoor het hem nog zo zeggen. Maar ik vond de studie ontzettend leuk en heb me in die tijd ontzettend ontwikkeld, ook op persoonlijk vlak. Dat had ik nooit willen missen. Als ik alleen naar mijn ouders had geluisterd had ik het misschien niet gedaan. Ik zou dus altijd adviseren: volg je hart en doe wat goed voelt voor jou.”

En op financieel gebied?
Nathalie: “Stop met teveel lenen van de studiefinanciering, daar ga je later echt spijt van krijgen. Ik heb een flinke schuld bij DUO en daar baal ik soms wel van. In de tijd dat ik leende dacht ik: ‘ah joh, ik werk twee maanden en leg wat apart en dan is het afbetaald’. Maar zo werkt het dus niet.”

Dus je zegt: leen niet, alleen als het echt broodnodig is?
Nathalie: “Ja inderdaad. Maar aan de andere kant heb ik ook genoten van mijn geld. Ik heb in Barcelona een taalcursus gedaan, in Canada gestudeerd en gereisd. Het heeft me veel levenservaring opgeleverd en dat maakt mijn schuld voor mijn gevoel minder erg. Maar, ik had wel iets minder kleding kunnen kopen in die tijd.”

Dus in dat opzicht moet je ook niet te bang zijn om geld uit te geven?
Nathalie: “Nee het gaat echt om de balans. Je moet ook kunnen genieten.”
Joëlla: “Ik werkte toen ik jong was heel erg veel en spaarde goed. Ik kocht op mijn 21e zelfs al mijn eerste huis. Af en toe vraag ik mezelf wel eens af of ik spijt heb van het feit dat ik minder op stap ging dan mijn leeftijdsgenootjes, maar het antwoord is altijd ‘nee’. Ik ben een doelgericht meisje.”

How 2 Spend It is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht platform. Je vindt er blogs over geld gerelateerde onderwerpen, video’s en e-learning. Daarnaast lanceerden Joëlla en Nathalie twee apps, organiseren ze workshops en gaven ze onlangs hun eerste boek De Financiële Detox uit. Nathalie woont samen en Joella heeft samen met haar man een zoontje van bijna vier. Ben je benieuwd naar de rest van hun verhaal? Bijvoorbeeld hoe zij omgaan met alle ideaalbeelden op social media? Hoe zij al hun ambities en privéleven combineren? En wat de rest van hun tips op financieel gebied zijn? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you