Let's go!

Book a tour

05-09-2017, Babe you got this

Sanne Groot Koerkamp

Sanne Groot Koerkamp (35) is adjunct-hoofdredacteur van LINDA. en hoofdredacteur van LINDA.meiden. In 2015 won ze tijdens de Mercur awards (de Nederlandse Oscars in bladenland) de titel ‘Hoofdredacteur van het jaar’, toen nog in de hoedanigheid van hoofdredacteur Glamour. Een powervrouw over wie we voor ons boek Babe, you got this. absoluut meer wilde weten.

By Martje Haverkamp

Image credit: Kee & Kee

Had je al vroeg de ambitie om hoofdredacteur te worden?
“In eerste instantie was het mijn grote droom om als redacteur bij de Nieuwe Revu te werken. Daar werkten veel mensen waar ik ontzettend tegenop keek. Zij maakten het nieuws voordat het nieuws was. Na mijn eerste studiejaar aan de School van de Journalistiek ben ik op reis gegaan. Ik wist dat ik anders veel te jong zou zijn als ik afstudeerde. Bovendien zouden ze me bij de Nieuwe Revu nooit aannemen als ik nog niets van de wereld had gezien dacht ik. Toen ik terugkwam van mijn reis ben ik direct bij daklozenkrant Het Straatnieuws gaan werken. Hier leerde ik allerlei soorten mensen interviewen. Iets wat me vast van pas zou komen als ik later bij de Nieuwe Revu zou gaan werken. Ik wist toen al dat ik het liefste sociale reportages wilde maken. Ik wilde de minder bedeelden in de samenleving een stem geven. Een groot deel van mijn studieperiode heb ik daar voor een dubbeltje per woord gefreelanced.”

Je werd aangenomen bij de Nieuwe Revu, maakte onder andere een drieluik over het uitgaansleven van jongeren in oorlogsgebieden en schreef bij terugkomst uit Afghanistan, Kashmir, Libanon en Israël een boek over de radicalisering van jongeren. Niet veel later zei je je baan bij de Revu op. Waarom?
“Bij de Nieuwe Revu was ik binnengekomen als stagiaire en hoewel ik inmiddels was uitgegroeid tot een best goede journalist en veel spannende verhalen mocht schrijven, wist ik dat ik mijn baan op moest zeggen om verder te groeien.”

"In mijn leven zijn twee dingen het belangrijkste: zelfontwikkeling en genieten. Ik geloof dat het belangrijk is om te blijven groeien als mens."

Dat bleek een goede zet. Je werd hoofdredacteur van het platform Spunk, later van GREEN.2 en daarna van modevakbladen Textilia, Schoenvisie en Bengels. Drie jaar geleden begon je bij Glamour en inmiddels ben je bij hoofdredacteur LINDA.meiden en adjunct-hoofdredacteur LINDA. Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Vooralsnog heb ik bereikt wat ik altijd heb willen bereiken; bij LINDA. werken. Dat is toch wel de top in bladenland. En de positie die ik nu heb is er niet één die je maar kort doet. Dus mijn droom is nu vooral heel erg goed worden in mijn huidige baan en een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de verdere groei van het merk.”

Zijn er bepaalde eigenschappen die je nog beter zou willen ontwikkelen?
“Zeker, ik volg altijd wel coachingsessies en therapieën. Ik geloof heel erg dat als je een goede leider wilt zijn, je moet weten waar je triggers vandaan komen. Daarmee bedoel ik dat als je wordt geraakt door een bepaalde situatie of een collega, het goed is als je begrijpt waar die emoties vandaan komen. Hoe meer mensen je leiding geeft hoe belangrijker het is om een ‘schone’ beslissing te nemen. En niet beslissingen die worden geleid door emoties die voortkomen uit je jeugd, bijvoorbeeld omdat je vader altijd op een bepaalde manier met je is omgegaan.”

Maar hoe doe je dat? Dat lijkt mij niet heel makkelijk?
“Bewust worden van je eigen gebreken en de dingen waarin je je nog moet ontwikkelen. Ik weet waar ik nog beter in zou moeten worden. Ik vind het bijvoorbeeld soms moeilijk om streng te zijn en mijn team kan daar last van hebben. Voor hen moet ik duidelijk de ‘spelregels’ bepalen. Dat ik niet streng genoeg ben heeft te maken met dat ik het moeilijk vind om mensen teleur te stellen. Tijdens een therapiesessie bespreek je waar zoiets vandaan komt en kun je je daarna verder ontwikkelen.”

Dus het kan eigenlijk voor niemand kwaad om eens in therapie te gaan?
“Nee, absoluut niet. Maar ook door veel te lezen en over jezelf na te denken leer je veel. In mijn leven zijn twee dingen het belangrijkste: zelfontwikkeling en genieten. Ik geloof dat het belangrijk is om te blijven groeien als mens. Leer met je ‘trauma’s’ omgaan, zowel de kleine als de grote. Je wordt steeds sterker en zelfbewuster naarmate je meer over jezelf weet.”

Benieuwd naar de rest van Sanne’s verhaal? Hoe zij omgaat met alle perfecte Instagram-beelden om haar heen? Hoe ze focus houdt? Wat haar gouden tip is als het gaat om beslissingen nemen? Waarom en hoe ze bepaalde banen achter zich liet om verder te groeien? Hoe ze omgaat met tegenslagen? En hoe ze het harde werken volhoudt? Je leest dat plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you