Let's go!

Book a tour

02-09-2017, Babe you got this

Wendy Bogers

Wendy Bogers (33) zei haar baan als goedverdienende advocate op om voor zichzelf te beginnen. Twee jaar geleden zette ze Ligo.nl op, een online platform waar je voor een betaalbare prijs al je juridische zaken voor je business kunt regelen. Voor ons boek vroegen we haar naar haar road to success en adviezen. Hierbij alvast een voorproefje!

By Fleur

Image credit: Kee & Kee

Hoe is het om in de technische ‘mannenwereld’ te ondernemen?
“Bij zakelijke relaties heb ik vaak het idee dat ik in het begin met 10 punten achter sta omdat ik vrouw ben, lang bruin haar en blauwe ogen heb. Ik heb dan het gevoel dat ik mezelf moet bewijzen. Maar aan de andere kant werkt het in mijn voordeel dat ik één van de weinige vrouwelijke founders van een techbedrijf ben. Daardoor word ik vaak naar voren geschoven (Wendy stond in de halve finale van TheNextWomen!). Samenwerken met mannen vind ik trouwens juist prettig. Ze zijn bereid om je overal bij te helpen en dat hoeft niet perse sexistisch te zijn.”

Wat heb je gestudeerd?
“Na mijn middelbare schooltijd heb ik eerst een jaar Management, Economie en Recht in Den Bosch gedaan. Het stukje rechten vond ik heel interessant, dus ben ik overgestapt naar HBO Rechten in Tilburg. Daar wilde ik eigenlijk ook mijn master gaan doen. Maar tijdens een reis door Brazilië zag ik een film die zich in Amsterdam afspeelde. Toen dacht ik: daar wil ik studeren. Vanuit Rio heb ik me aangemeld bij de Universiteit van Amsterdam.”

Wist je altijd al dat je advocate wilde worden?
“Nee, tot mijn eenentwintigste was ik echt een draak. Ik was nog niet zo bezig met mijn carrière en veel aan het feesten. Met minimale inspanningen haalde ik mijn tentamens. Rond mijn eenentwintigste kreeg ik strak voor ogen wat ik wilde gaan doen. Waar de omslag vandaan kwam kan ik niet goed uitleggen, maar ik denk dat ik ineens volwassen werd. In eerste instantie wilde ik bedrijfsjurist worden bij een mooie multinational, maar tijdens mijn master deed ik een bestuursjaar van de faculteitsvereniging waardoor ik veel in contact kwam met de grootste advocatenkantoren. Ik werd onder andere betoverd door de ‘glitter and glamour‘ van de grote kantoren; de grote zaken waar je aan mag werken die vervolgens in de krant staan, een veel te goed salaris, de opleidingsmogelijkheden. Zo rolde ik de advocatuur in.”

"Waarom zou je een baan waar veel rechtenstudenten van dromen opzeggen? Het idee om dat kwijt te raken beangstigende mij echter totaal niet. Ik heb nooit getwijfeld over die beslissing en ook nooit spijt gehad."

Je werd aangenomen bij één van de grootste internationale advocatenkantoren, hoe ging dat?
“Omdat ik van het HBO afkwam, had ik het gevoel dat ik wat goed te maken had ten opzichte van andere afgestudeerde rechtenstudenten. Ik zorgde daarom dat ik op de universiteit met hoge cijfers afstudeerde. Mijn CV was sterk. Ik had tijdens een aantal reizen ‘buitenland ervaring’ opgedaan, een paar maanden summer school in LA gevolgd, stage gelopen bij een groot advocatenkantoor en dus een bestuursjaar gedaan. Via de contacten die ik had opgedaan tijdens mijn bestuursjaar kwam ik bij het kantoor terecht. Ik kon aan de slag als ‘advocaat-stagiaire’.”

Hoe was dat?
“Tijdens die eerste drie jaar draai je direct heel hard mee met grote internationale deals. Er wordt superveel van je verwacht en de werkdruk is hoog. Het kan een harde wereld zijn. Maar door de vele uren die je draait en de complexe zaken waaraan je werkt, doe je bakken met ervaring op. Je wordt in korte tijd opgeleid tot een keurige professional die nooit een deadline zal missen. Na ongeveer drie jaar krijg je als advocaat-stagiaire een beoordelingsmoment waarop je ‘medewerker’ wordt. Of niet. Het was survival of the fittest. Uiteindelijk werd ik wel medewerker, maar na bijna vijf jaar ben ik weggegaan. Ik wilde mijn eigen plan trekken. Het anders doen dan de gevestigde orde. Met wat spaargeld achter de hand zei ik mijn baan op. Veel mensen verklaarden me voor gek. Waarom zou je een baan waar veel rechtenstudenten van dromen opzeggen? Het idee om dat kwijt te raken beangstigende mij echter totaal niet. Ik heb nooit getwijfeld over die beslissing en ook nooit spijt gehad.”

Je begon voor jezelf?
“Ja, ik startte mijn eigen advocatenkantoor. Mijn cliënten veranderden van grote banken naar jonge ondernemers. Het was niet makkelijk om direct een normaal salaris te verdienen met de opdrachten die ik deed. Ik merkte ook dat mijn uurtarief – de helft van wat ik bij mijn eerdere werkgever kostte – nog veel te hoog lag voor jonge ondernemers. Al een tijdje liep ik met het idee dat ik iets wilde gaan doen met het automatiseren van het maken van contracten en het aanbieden van juridische diensten voor een vaste prijs per maand. Als het sneller, goedkoper en transparanter zou worden om al je juridische zaken voor je business te regelen, zou iedere ondernemer er gebruik van kunnen maken. Om het te testen maakte ik gebruik van software die ontwikkeld was door een andere partij. Het was verschrikkelijk lelijk en ongebruiksvriendelijk, maar het werkte. En paar maanden nadat ik met mijn advocatenkantoor was gestart, ben ik het businessplan voor Ligo gaan schrijven. Door goed om me heen te kijken naar inspirerende initiatieven, feedback te vragen aan andere ondernemers en door met veel mensen over mijn ideeën te praten, kreeg het concept steeds meer vorm.”

“Op het moment dat ik het plan had staan, kwam ik bij een co-working space twee jongens tegen die de software konden ontwikkelen. We zijn begonnen met het bouwen van een minimaal product. Alle speciale features die ik had bedacht werden eraf gestript. We hebben drie maanden lang heel hard doorgebikkeld om het platform live te zetten. Zeker die laatste maand, toen sliep ik maar drie uur per nacht. We hadden bijna een investering rond voor het uitbouwen van het platform en voor marketingactiviteiten, maar de dag voordat we live gingen hoorden we dat de investering niet door zou gaan. Dat was zuur, maar we moesten door. Dan maar live zonder geld.”

Inmiddels staat Ligo stevig in de markt. Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik wil met het platform de landsgrenzen over om ervoor te zorgen dat iedere ondernemer in Europa straks gebruik kan maken van de betaalbare juridische diensten. Op persoonlijk vlak zou ik mezelf als CEO nog verder willen ontwikkelen. Als je een bedrijf uit de grond wil stampen dat in korte tijd zo hard groeit dat het binnen een paar jaar interessant genoeg is voor een andere partij om het over te kopen, moet je uiteraard veel kennis hebben van je product en de markt. Je moet hard werken en doorzetten bij tegenslagen. Maar als je bedrijf gaat groeien is het ook ontzettend belangrijk dat je je team op de juiste manier aanstuurt, je de boel kunt managen en een mooie bedrijfscultuur neerzet.”

En als het om je privéleven gaat?
“Ik wil graag kinderen, maar zolang ik Ligo heb kan ik die nog niet krijgen. Ligo verdient mijn volledige aandacht en daar moet ik keihard voor werken, en als ik kinderen heb dan wil ik daar ook genoeg aandacht aan geven. Dus ik wil daar pas aan beginnen als daar ruimte voor is.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal van Wendy? Bijvoorbeeld aan wie zij adviezen vraagt? Hoe ze het drukke ondernemersbestaan volhoudt? Hoe ze haar netwerk heeft opgebouwd? Of hoe ze bij belangrijke afspraken haar kledingkeuze aanpast op degene tegenover zich? Je leest dat, plús het verhaal en de adviezen van 22 andere topvrouwen in ons boek Babe, you got this.

Get in touch

We would love to meet you