Heleen Lameijer geeft helderheid over het Corona virus.

Nu inmiddels het nieuwe Corona virus, Covid-19, ook in Nederland is, kunnen we er niet meer om heen. Maar, kun je dan nog wel naar kantoor? En wat kun je zelf doen om besmetting te voorkomen? Founder Emilie belde met Hashtag Workmode huurder én arts Heleen Lameijer en vroeg haar om raad.

 
Method Corona Hashtag Workmode Co-working Werkplekken Space Ondernemende vrouwen creatieve bedrijven.png
 

Voorkomen is beter dan genezen
Heleen: "Voorkomen is beter dan genezen. De belangrijkste maatregelen die Hashtag Workmode maar ook huurders zelf kunnen instellen zijn eigenlijk heel simpel: hygiëne."

Druppels en contact
"Corona is een virus wat zich onder andere via druppels verspreid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld hoestdruppels die je via de handen weer kunt doorgeven. Houdt dus vooral je handen schoon. Hoest bijvoorbeeld in je elleboog, was je handen frequent en overweeg om even geen handen meer te geven. Probeer je ook wat bewuster te zijn van de keren waarmee je met je handen aan je gezicht en je mond zit. Dit is vast vaker dan je denkt!"

Handen wassen XL
"Was je handen goed met zeep en water, en gebruik zo mogelijk voorlopig ook even handalcohol. Op elke locatie zijn de fijne, duurzame producten van Method te vinden. Deze producten bevatten geen chemische, giftige cocktails, maar ingrediënten van planten. Gebruik verder geen andere ontsmettingsmiddelen zoals alcohol 70% voor je handen, dit droogt uit en maakt juist kwetsbaarder - en is slecht voor je nagels.”

 


Klachten? Niet naar kantoor!
"Klachten die bij Corona horen zijn vergelijkbaar met de klachten die je krijgt van de griep. Als je geen koorts hebt en niet in contact bent geweest met een besmette patiënt of in een gebied bent geweest waar het virus heerst, ben je waarschijnlijk gewoon verkouden of heb je de griep. Dit heerst namelijk ook gewoon nog steeds. Het advies is dan wel om thuis te blijven. Kom dan dus ook niet naar kantoor om anderen te beschermen, zelfs al is het maar voor de zekerheid!"

Thuis blijven
"Ben je wel in contact geweest met een (potentiële) patiënt, of in risicogebied geweest? Het virus heeft een incubatietijd van zo'n 14 dagen. Ben je in die tijd niet ziek geworden, dan ben je meest waarschijnlijk niet besmet. Ontwikkel je hoestklachten zonder koorts of benauwdheid? Dan kan het Corona zijn. En ook nog steeds gewoon de griep. Zolang je niet erg ziek bent (geen koorts of benauwdheid) hoef je niet naar een dokter. Wel blijf je thuis om uit te zieken, en anderen niet te besmetten. Niet naar kantoor dus."

Heb je nog een laatste tip?
"Wanneer je koorts hebt of benauwdheidsklachten ontwikkelt, neem je via de telefoon contact op met je huisarts. Zo bescherm je ook de kwetsbare mensen die eventueel daar in de wachtkamer kunnen zitten."

Emilie Sobels