3 tips voor een duurzamere werkplek

 

Een fijne werkomgeving is onwijs belangrijk: je brengt er tenslotte het grootste deel van de week door. Daarbij vinden steeds meer werknemers het van belang dat het bedrijf waar ze werken rekening houdt met het milieu. Als bedrijf kun je duurzame stappen maken op de werkvloer én voor je werknemers zelf.

 
 
 
WORKMODEUTRECHT_0621_AE_2.jpg
 

Scoor een paar tochtstrips

Tochtstrips koop je voor een paar euro bij de plaatselijke bouwmarkt en folie op het raam plakken is ook niet zo’n karwei. Maar bij de grotere projecten als het isoleren van je vloer of het aanschaffen van zonnepanelen komt een stuk meer kijken. Niet alleen meer werk, maar ook meer geld. Toch is het zeker de overweging waard. Op de langere termijn heb je namelijk veel aan een duurzaam huis.

Groene kantoorartikelen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Ook door verantwoorde kantoorartikelen te gebruiken, kun je al een bijdrage aan het milieu leveren. Gebruik bijvoorbeeld alleen papier met het FSC-keurmerk, dan weet je zeker dat het hout waarvan je papier is gemaakt, verantwoord is gekapt. Hergebruik pennen en andere kantoorartikelen zoveel mogelijk en vermijd markers want hier zitten oplosmiddelen in. Ordners van gerecycled karton, houten pennen, gerecycled papier, opladers van hennep: het bestaat allemaal.

Neem een abonnement op huishoudelijke producten.

Bij BlueMovement kun je een abonnement nemen op huishoudelijke apparaten. Zo hoeven er geen nieuwe producten gemaakt te worden, maar kunnen keer op keer nieuwe mensen hetzelfde product gebruiken.⁠ Ideaal als je, net als wij, je huishouden of kantoor wilt verduurzamen.

Op elke Hashtag Workmode locatie staat nu een draadloze Bosch stofzuiger van @bluemovement_nl te schitteren. Zo is elke co-working space in één ronde stof- kruimel- en haarvrij en kunnen alle Hashtag Workmode members stressvrij deadlines wegtikken.⁠

Zet groene vrienden op je bureau

Er is aangetoond dat planten niet alleen de productiviteit verbeteren maar ook de concentratie, motivatie en het geluksgevoel. Daarnaast maken ze je niet alleen vrolijk, maar zorgt een verse bos bloemen ook voor een positief effect op de communicatie en werkbeleving van jou en de mensen om je heen.⁠ Planten dragen ook bij aan de verbetering van het binnenmilieu. Ze verdampen water en bevochtigen zo de lucht, zijn ook in staat om de lucht te filteren van stofdeeltjes en schadelijke stoffen en kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek.

Verstuur klimaatneutrale post

En dan last maar zeker niet least: Het transport van post en pakketjes veroorzaakt een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Je zou kunnen terugvallen op de ouderwetse postduif, maar bedrijven die dit te omslachtig vinden, kunnen ook via TNT Post hun post klimaatneutraal versturen. Via de CO2-calculator op de website van TNT kun je berekenen hoeveel CO2 er vrijkomt met jouw zending. De calculator berekent vervolgens hoeveel het kost om de uitstoot te compenseren. TNT Post verdubbelt dit bedrag en investeert het in een windmolenpark in India. Hoe handig is dat!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BlueMovement.

Emilie Sobels